Šta se dogodilo 15. jula u Turskoj?

Šta se dogodilo 15. jula u Turskoj?

Komitet za međunarodne odnose Narodnog fronta u Turskoj, objavio je danas saopštenje povodom pokušaja puča i uvođenja vanrednog stanja. Saopštenje prenosimo u celosti.

Halk Cephesi

Nećemo se predati AKP-ovom fašizmu!

Ni narod se ne može predati AKP-ovom proglašenju vanrednog stanja!

U noći 15. jula, sukob dve imperijalističke marionete doveo je do pokušaja puča, a pošto nije uspeo, doveo je do demonstracije mogći AKP-a.

Koren puča doseže 2012. godinu i posledica je borbe za vlast između AKP-a i Fetulaha Gulena koji je u to vreme bio udobno smešten unutar AKP-a. Oba su kolaboracionisti imperijalizma, oba iskorišćavaju islamska osećanja u narodu i obe grupe su sarađivale do 2012. godine produbljujući izrabljivanje naroda Turske. Izvor sukoba između njih je ko će dobiti profit od okretanja točka eksploatacije!

Iz tog razloga, sva diskusija u medijima o demokratiji nije ništa do lažu! Komandiri koji su u Roboskom ubili 35 civila i koji se sada nazivaju „pučistima koji su izdali domovinu”, podržali su Redžepa Tajipa Erdoana do kraja. Komandiri koji su u ovom periodu dobili visoka odlikovanja od Redžepa Tajipa Erdoana za svoju službu sada se nazivaju pučistima.

Redžep Tajip Erdoan se ne može miropomazati za apostola demokratije od pokušaja puča. Od dana kada je došao na vlast krv svakog pripadnika našeg naroda koji je ubijen, mučen u zatvoru, upucan u svojoj kući, na njegovim je rukama! Glavna odgovornost za masakre u Kurdistanu leži samo na predsedniku Redžepu Tajipu Erdoanu.

Narodi Turske su dobro upoznati sa pučevima. Doživeli su puč 1980. godine i znaju vrlo dobro da je narod koji je pružio otpor ovom puču bio masakriran, a da AKP koji je izbran i doveden na vlast uz podršku imperijalizma, nije učinio ništa da sprovede istragu puča 1980. godine. Čak ni među odlukama donetim nakon 15. jula nije bilo pokušaja da se istraži hunta od 1980. godine.

15. juli… 240 osoba ubijeno…
8,660 osoba pritvoreno…
6,319 vojnika, 1,481 sudija i tužilaca, 650 civila su pritvoreni, a 990 osoba u zatvoru.
U Turskoj u celosti, pokrenuti su postupci protiv 2,843 sudije i tužioca.
979 sudija i tužioca je zadržano, 632 zatvoreno.
Među članovima Vrhovnog državnog suda i Apelacionog suda, 113 sudija i tužilaca je pritvoreno, a 112 je zatvoreno!
48 članova Vrhovnog državnog suda je otpušteno.
Za tri dana 55,403 državnih službenika je otpušteno.
21,738 radnika Ministarstva nacionalnog obrazovanja je otpušteno…
U privatnim obrazovnim ustanovama, 21,000 učitelja je izgubilo licence.
I u centralnim i provincijskim organizacijama Ministarstva unutrašnjih poslova, 8,777 osoba je otpušteno iz službe…
Savet visokog obrazovanja je zatražio ostavku 1,577 dekana.
4 rektora univerziteta su pritvoreni!

Nakon ministarskog sastanka 20. jula, proglašeno je tromesečno vanredno stanje!

Dakle, čistke po celoj Turskoj, zabrane izlaska na ulicu, ubistva na ulici u po bela dana, zabrana izdavaštva, pretresi, zatvaranje udruženja, a KONTROLA (cenzura) i ZABRANA svake vrste filma, pesme, poeme i knjige se LEGALIZUJE!

Sve ove odluke i praksa ne razlikuje se ni malo od hunte 12. septembra 1980. godine! Ne priznajemo AKP-ovu deklaraciju vanrednog stanja!

Nećemo se predati fašizmu!

Halk Cephesi (Narodni front) – Komitet za međunarodne odnose
21. juli 2016.
[email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published.