SAD povlači ljudstvo iz Saudijske Arabije zaduženo za rat u Jemenu

140720092117-kerry-putin-mh17-story-topVojska SAD-a je povukla službenike iz Saudijske Arabije zadužene za koordinisanje vazdušne kampanje predvođene Saudijcima na Jemen, a takođe je drastično smanjila i broj službenika koji pomažu u planiranju, navode američki zvaničnici.

Trenutno manje od pet američkih službenika ima zaduženje da radi na zajedničkom planiranju koje je uspostavljeno prošle godine radi koordinacije podrške SAD-a uključujući i vazdušno snabdevanje gorivom i razmenu obaveštajnih podataka, saopštava poručnik Ian Mekonahju, glasnogovornik mornarice SAD-a u Bahrenu.

Ovaj potez dolazi nakon sve većih pritisaka međunarodne zajednice da se okonča vojna kampanja koja je prouzrokovala više od 10,000 ubijenih, najvećim delom civila.

Za ovaj rad koji je otpočeo marta 2015 godine radi rušenja vlasti pokreta Ansarulah, Saudijska Arabija je kupila vojnu opremu od SAD-a u vrednosti od više milijardi dolara. Uprkos korišćenju nedozvoljenog naoružanja poput kasetnih bombi i sistematskog napada na civilno stanovništvo, Vašington nije uskratio podršku saudijskom režimu i odobrio je program naoružanja u vrednosti od 1,29 milijardi dolara za Rijad.1

Osoba bliska saudijskim kraljevskim krugovima, putem svog naloga na Tviteru pod imenom Mujtahid, navodi da su Huti i bivši predsednik Jemena Ali Salih obezbedili vojnu, političku i obaveštajnu pobedu, a da je Saudijska Arabija izgubila rat.2

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://en.abna24.com/service/middle-east-west-asia/archive/2016/08/20/773204/story.html))

    Osim pritiska međunarodne zajednice, vojno stanje na terenu primorava koaliciju predvođenu Saudijskom Arabijom da potraži drugi izlaz budući da je suočena sa ponižavajućim porazom.

    U svojoj poseti Saudijskoj Arabiji, američki državni sekretar Džon Keri je najavio mirovni plan sastavljen u saradnji sa zalivskim vođama, britanskim ministrom i izaslanikom UN-a za Jemen sa ciljem da se stvori vlada jedinstva i time razreši konflikt.

    „Ovaj rat mora da se završi i mora da se završi što je pre moguće”, rekao je Keri. On nije propustio priliku da optuži Iran za naoružavanje Hutija, šta je Iran opovrgao. ((https://www.almasdarnews.com/article/kerry-pushes-for-peace-between-houthis-and-saudi-supported-forces/?utm_source=rss&utm_medium=rss 

  2. http://en.farsnews.com/newstext.aspx?nn=13950527000840 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.