Ko se zadnji smeje… Zapad zabrinut zbog napredne tehnologije Severne Koreje

Državni vrh posmatra nuklearnu probu. Foto: AFP/Getty images

Posle višegodišnjeg medijskog ismevanja nuklearne tehnologije i kapaciteta Severne Koreje, Zapadni mediji deluju vrlo zabrinuto nakon poslednje nuklearne probe ove zemlje.

Vašington post je vrlo zabrinut što je “Severna Koreja ostvarila tehnološki napredak u svom nuklearnom programu i može da  proizvede manje, lakše i raznovrsnije nuklearne bojeve glave sa većom snagom.”1

Analitičari primećuju da ovaj napredak takođe omogućuje da se nadmudre zastareli raketni odbrambeni sistemi, što bi moglo da čine rakete atraktivnijim za potencijalne kupce.

“Čini se da Severna Koreja pokušava da kvalitativno unapredi svoje rakete i razvije sposobnost da prevari američki sistem raketne odbrane”, rekao je Kelsi Devenport, direktor za politiku neproliferacije u Udruženju za kontrolu naoružanja (Arms Control Association). “Ako se ovo nastavi bez provere, mogli bi u narednoj deceniji razviti inter-kontinentalnu balističku raketu koja će predstavljati pretnju po SAD.”

U poslednjoj probi, Severna Koreja je lansirala tri rakete srednjeg dometa, baš za vreme održavanja samita G2o u Kini. Rakete su letele oko 600 milja, čime je Severna Koreja stavila svetskim liderima do znanja da je kineski grad Huandžou, u kojem se održava samit, u dometu.

Međutim, rakete su ispaljene u drugom pravcu, i pale su u zoni protivvazdušne odbrane Japana. Ono što je zabrinulo svetsku javnost je činjenica da japanske snage odbrane nisu otkrile pokretanje lansiranja niti rakete u vazduhu, što je pokrenulo debatu japanskih medija o obnavljanju programa odbrane zemlje.

Naučnici iz Centra za studije neproliferacije u Montereju, kažu da je Severna Koreja produžila rastojanje koje rakete kratkog dometa “Scud” mogu da prelete, i pretvori ih u rakete srednjeg dometa. To znači da će se projektili dužeg dometa provoziti na postojećim “Scud” transporterima, bez potrebe za proizvodnjom novih kamiona.

Sirija je jedna od zemalja za koju se smatra da je kupila rakete kratkog dometa “Scud” iz Severne Koreje, pa vam je sada jasnija zabrinutost SAD i Izraela zbog ovog napretka na polju nuklearne tehnologije Severne Koreje.2

“Ovo je stvarno lepa nadogradnja”, rekao je Džefri Luis, direktor Programa neproliferacija za Istočnu Aziju u Montereju. “Zemlje koje žele da kupe projektile Severne Koreje su verovatno posmatrale ovu probu, i pomislile, ‘Ooooo, to je lepo’.”

Severna Koreja radi na razvoju “mobilnih” raketa koje mogu da se pripreme za lansiranje iz skloništa ili tunela, umesto na tradicionalni način koji se može detektovati pomoću satelita i tako pokrenuti preventivni napad.

U prošlosti, kada bi Japan otkrio aktivnost pripreme za lansiranje, snaga odbrane Japana bi aktivirale Patriot (PAC-3) presretače u Tokiju. Ali mobilne rakete mogu biti spremne za lansiranje u roku od nekoliko minuta, smanjujući vreme na raspolaganju za odgovor.

Severna Koreja radi na otkrivanju načina da se izbegne presretanje, nakon što su SAD instalirale anti-raketni THAAD sistem u Južnoj Koreji. Otuda i nova praksa ispaljivanja tri projektila u roku od jednog minuta, umesto u razmacima od po sat vremena.

Podsmeh u naslovnicima Zapadnih medija i kez na licima Zapadnih političara su naprasno nestali, a šanse da Zapad implementira libijski ili irački scenario na Severnu Koreju, praktično i da više ne postoje.

https://www.youtube.com/watch?v=aNqfwppMx_M

 

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  https://www.washingtonpost.com/world/asia_pacific/these-north-korean-missile-launches-are-adding-up-to-something-very-troubling/2016/09/08/eae2c50a-743d-11e6-9781-49e591781754_story.html  

  2.  http://www.thedailybeast.com/articles/2012/12/14/the-syria-north-korea-scud-missile-link.html  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.