Francuska otvara prvi Centar za deradikalizaciju

Centar za deradikalizaciju u stara vremena

Francuska vlada predstavila je u utorak svoj najnoviji bezbednosni projekat: “Centar za deradikalizaciju”, sa ciljem da preobrati mlade ljude čija radikalizacija predstavlja pretnju po bezbednost Francuske.1

Prvi od ovih centara vlade – Centar za prevenciju, integraciju i građanstvo – biće otvoren u zamku iz 18. veka u gradu Beaumont-en-Veron, oko 300 km južno od Pariza. Ovo će biti prvi od 12 sličnih centara koji će biti otvoreni u svakom od regiona Francuske, a moći će da primi oko 25 pojedinaca starosti od 18 do 30 godina. Vlada se nada da će oko 3.600 radikalizovanih osoba boraviti u ovim centrima u naredne dve godine.

Zvaničnici su rekli da će program o ovim centrima otpočinjati jutarnjim buđenjem u 6:45, nakon čega sledi svečani pozdrav francuskoj zastavi i niz kurseva iz francuske istorije, religije i filozofije.

Francuska javnost očigledno ne razume da uzroci radikalizacije leže u sistemu kapitalizma-imperijalizma, kojim se sprovode masovna ubistva i ekonomska eksploatacija muslimanskih zemalja, kao i rasna i socijalna diskriminacija na evropskom tlu. Međutim, biće zanimljivo videti kako će kursevi iz francuske istorije doprineti deradikalizaciji, kada je poznato da je istorija francuskog kolonijalizma ništa drugo do istorija genocida i eksploatacije pokorenih naroda.

Ili su gospoda iz francuske Vlade nameravala da taj deo istorije preskoče? U tom slučaju im preostaje da podučavaju samo krvavu istoriju francuske aristokratije, ili onu još krvaviju kapitalističkih revolucija, što i nije tako loše, s obzirom da se tako objašnjava istorijski proces svrgavanja jedne klase od strane druge – nikada mirnim putem.

Po svemu sudeći, radikalizovani pojedinci koji se zateknu u nekom od ovih ponižavajućih centara, čija je prava svrha pacifikacija i potčinjavanje onih koji pružaju otpor francuskom imperijalizmu, imaju dobre šanse da se doradikalizuju unutra.

“Možemo se boriti protiv terorizma samo ako poštujemo principe Republike,” francuski ministar unutrašnjih poslova, Bernar Kaznev, rekao je za francuski Inter radio u sredu ujutru.2

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  https://www.washingtonpost.com/world/europe/france-to-open-first-of-12-deradicalization-centers-for-at-risk-youths/2016/09/14/d596d7fe-7a78-11e6-8064-c1ddc8a724bb_story.html  

  2.  https://www.franceinter.fr/emissions/l-invite-de-8h20/l-invite-de-8h20-14-septembre-2016  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.