Evo Morales tvrdi da šverc droge koristi samo SAD-u i svetskom kapitalizmu

evomorales-jpg_1718483346_crop-jpg_1718483346Predsednik Bolivije Evo Morales je na samitu Pokreta nesvrstanih u Venecueli  borbu protiv šverca drogom nazvao „ratom koji koristi samo kapitalizmu SAD-a”.

„Borba protiv šverca droge je SAD-ov alat za kontrolu”, rekao je Morales oštro se suprotstavivši ratu protiv droge u Južnoj Americi. Predsednik je dodao da gdegod da je šverc droge u porastu, tu je i SAD, a to ide u korist samo svetskom kapitalističkom sistemu.

Morales je takođe napao svetsku spoljnju politiku SAD-a tvrdeći da je Pokret nesvrstanih osudio ekonomsku blokadu Kube. On je dalje pružio podršku narodu Palestine koji trpi „politički genocid” od strane Izraela i SAD-a.

Protekle srede, predsednik Morales je napao politiku SAD-a po pitanju droge kao odgovor na kritiku predsednika SAD-a, Baraka Obame, na račun Bolivije i Venecuelu i njihove politike povodom šverca. Morales je na Internet servisu Tviter Obamin memorandum nazvao „smešnim” i rekao da SAD prvo treba da „ukine tajno bankarstvo, eliminiše poreske oaze, obustavi proizvodnju oružja i prrestane da vrši invazije na druge zemlje”.

„SAD je najveći potrošač droge na svetu i nema moralni autoritet da odbacuje borbu protiv droge drugih naroda”, kazao je Morales putem Tvitera.

„Treba biti neokolonijalista, prokapitalista i proimperijalista da bi te SAD priznao u borbi protiv šverca droge”, nastavlja on.

SAD je jedan od najvećih kritičara progresivne politike povodom droge u Boliviji. Ona je ujedno i jedina zemlja koja ne zabranjuje uzgoj koke za medicinske i tradicionalne svrhe.

U Obaminom memorandumu se kaže da Bolivija „u poslednjih 12 meseci nije uspela da se pridrži međunarodnih obaveza propisanih međunarodnim dogovorima protiv opijata”.

 

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.telesurtv.net/english/news/Evo-Morales-Says-US-Drug-War-Benefits-US-Capitalism-20160917-0029.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.