6 meseci nakon usvajanja reforme zakona o radu u Ekvadoru smanjena nezaposlenost

leonardo_berrezueta_ecuador_la_verdadcom-png_1718483346Ministar rada Ekvadora, Leonardo Beresueta, izvestio je proteklog utorka da je šest meseci nakon stupanja na snagu Zakona o promovisanju omladinskog rada, Zakona o regulaciji radnog vremena i Zakona o osiguranju za nezaposlene, omogućeno da preko 2,500 osoba zdrži svoja radna mesta uz produženje radnog vremena.

Radnicima koji su dobrovoljno prihvatili produženo radno vreme nisu smanjene plate dok je 700 radnika koji su prihvatili smanjenje radnog vremena uz dogovor sa poslodavcem, dobili privremeno smanjenje plate od 25%.

Prema rečima ministra, „uvek je bolji izbor da se radnik i poslodavac dogovore oko smanjenja radnog vremena i plate na šest meseci dok preduzeće ne izađe iz problema, a potom da se vrati na pređašnji radni odnos”.

Novi zakoni omogućavaju stimulaciju zapošljavanja mladih, što je dovelo do 1,200 novih ugovora.

Ministar smatra da se radi o uspehu reformi jer „je izbegnuto otpuštanje, a osobe koje su bez posla ostale i dalje imaju prihode”. On je naglasio da uprkos ekonomskoj krizi kroz koju prolazi njegova zemlja usled vanjskih uzroka, nezaposlenost je najmanja u celoj Južnoj Americi.

Stopa nezaposlenosti u julu 2016. godine iznosila je 5,3%, mnogo ispod Brazila (11,18%), Kolumbije (10,14%), Urugvaja (8%) i Perua (6,98%).

„Za nas je ključno da se plate ne snižavaju. Predlog nekih kandidata je da snizimo plate, kao i poreze za one koji najviše plaćaju. Hoće da naprave odmor od plate”, kaže on.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.telesurtv.net/news/Miles-de-ecuatorianos-conservan-sus-empleos-gracias-a-reformas--20160921-0014.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.