EU: Ako želi kredite od MMF-a, Egipat da potpiše sporazum o izbeglicama kao Turska

Foto: AP

Visoki zvaničnik EU pozvao je u petak evropski blok da izvrši pritisak na Egipat da potpiše sporazum o sprečavanju migranata da se otisnu u Evropu, sličan onome koji je potpisan sa Turskom.1

Ova vest dolazi nakon što su vlasti u Egiptu saopštile da su izvukle više od 100 tela iz najvećeg brodoloma migranata u blizini egipatske obale.2

Martin Šulc, predsednik Evropskog parlamenta, rekao je da EU mora postići dogovor sa Egiptom da suzbije pokušaje migranata da prelaze Mediteran, koristeći  kredite MMF-a koji su preko potrebni Egiptu, kao sredstvo ubeđivanja.

“To je put kojim moramo ići”, rekao je Šulc za nemački dnevni list Sueddeutsche Zeitung u intervjuu u petak.3

Šulc je izjavio da svaki sporazum sa Egiptom mora biti “sveobuhvatan”, sugerišući da ovoj afričkoj zemlji ne može biti dozvoljeno da uzme kredit MMF-a ako odbije da sarađuje sa EU o suzbijanju tokova migranata.

Egipat se nada da će dobiti 12 milijardi dolara kredita MMF-a u naredne tri godine, u zamenu za ispunjavanje uslova zajmodavca.

Šef misije MMF-a za Egipat potpisao je kredite u avgustu, ali se još čeka na odobrenje izvršnog odbora tog tela.

Šulc je izjavio da je sporazum EU sa Turskom – koji je Nemačka kancelarka Angela Merkel opisala kao “model” za slične sporazume sa drugim zemljama – dokazao da je evropski blok uspeo da koordinira suzbijanje migracija “bez napuštanja svojih principa”.

Dogovor sa Turskom stupio na snagu u martu i sem zatvaranja granica za migrante, Turska se složila da primi azilante koje Evropa deportuje nakon što odbaci njihove zahteve za azil.

Egipat je osudio sporazum EU i Turske, rekavši da je doveo do povećanja broja ljudi koji traže azil – i puteve ka Evropi – u Egiptu.

Egipat je sada druga po veličini polazna tačka za migrante na Mediteranu nakon Libije, čije su obale pod čvrstim obručem NATO mornarice, koja uspešno sprečava čamce sa migrantma da napuste afričku obalu.

Vodeće diplomate svih zemalja članica EU složile su se da će, pod vođstvom Nemačke, sarađivati sa onim državama koje nazivaju “diktaturama” širom Roga Afrike kako bi sprečile dotok izbeglica u Evropu.4

 

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  http://www.middleeasteye.net/news/eu-parliament-chief-calls-eu-egypt-migrant-deal-1691973815  

  2.  http://www.reuters.com/article/us-europe-migrants-egypt-idUSKCN11X1CR  

  3.  http://www.zeit.de/politik/ausland/2016-09/martin-schulz-fluechtlingsabkommen-aegypten  

  4.  http://www.princip.info/2016/05/21/skandal-koji-ne-drma-eu-niti-ce/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.