Rat u kojem se Severna Koreja borila protiv Izraela

north_korean_mig_21_93_001_by_sergueikal2020-d6mdbtrMalo je poznata činjenica da je u arapsko-izraelskom ratu 1973. učestvovala i Severna Koreja kao podrška Egiptu protiv imperijalizma. Severna Koreja je poslala 20 pilota i 19 pripadnika tehničkog osoblja.1 Osim međunarodne solidarnosti i internacionalizma, Severna Koreja nije imala drugi interes u ovom ratu.2

Sukob između Severne Koreje i Izraela odigrao se 6. oktobra 1973., jedan dan nakon izbijanja arapsko-izraelskog rata. U sukobu su učestvovala dva izraelska aviona američke proizvodnje F4 i dva Miga-21 kojima su upravljali severnokorejski piloti.

Nakon duge patrole, u trenutku kada su oba izraelska aviona gotovo istrošili gorivo, uputili su se ka zapadu-severozapadu Egipta. Iako su leteli na velikoj visini (od oko 6 kilometara), severnokorejski lovci su uočeni na radaru ali u poziciji koja nije omugućavala njihovo praćenje. Uz pomoć stanice na zemlji, izraelski lovci su pratili kretanje suparničkih aviona. Iako su bili na dovoljnoj razdaljini da ispale AIM-7 rakete, lovci F4 nisu mogli da se upuste u borbu usled lošeg vremena koje im nije omogućilo da identifikuju ciljeve.

Međutim, nekoliko sekundi kasnije, izraelski pilot je primetio dva Miga-21 za kojima su krenuli u poteru: jedan je nestao, a drugi je bio prisiljen da uđe u borbu protiv dva neprijateljska aviona. Severnokorejski pilot je bio veoma dobar i uprkos tome što je bio sam protiv dva F4 (i još dva F4 koji su leteli iznad) pokušao je da uspori brzinu borbe. Međutim, izraelski lovci su održali veliku brzinu i  Mig-21 nije mogao da izbegne navođenje rakete: ispaljene su tri projektila AIM-9D koja su eksplodirala u blizini Miga, ali je on nastavio da leti.

Izraelskim lovcima je ostalo vrlo malo goriva i bili su primorani da se vrate u bazu. Prema izveštaju, videli su da je Mig-21 počeo da se dimi, a potom su uočili trag projektila zemlja-vaduh i shvatili da je Egipat greškom oborio sopstveni avion.

Osim Severne Koreje, podršku protiv imperijalizma u ovom ratu su poslali SSSR, Kuba, Alžir, Irak, Libija…

 

Liked it? Take a second to support Nataša Davidović on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://www.atimes.com/atimes/Korea/HF21Dg02.html 

  2. http://www.jochnowitz.net/Essays/NorthKorea.html 

Source: https://theaviationist.com/2013/06/24/iaf-f-4-vs-nk-mig21/

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.