Filipinski predsednik izbacuje vojsku SAD iz zemlje!

Foto: AP

Predsednik Filipina obećao je da će raskinuti 65-godišnji vojni savez sa Sjedinjenim Američkim Državama i javno upozorio Vašington da ne tretira ovu zemlju “kao otirač”.1

Rodrigo Duterte naredio je da se tradicionalne, 28. godišnje vojne vežbe sa američkim snagama zaustave i da aktuelne vojne vežbe sa SAD budu poslednje u njegovom šestogodišnjem predsedničkom mandatu.

“Ovogodišnje će biti poslednje”, rekao je Duterte u govoru u petak u južnoj pokrajini Davao, što se odnosi na vojne vežbe sa SAD.

“Sve dok sam ja tu, ne tretirajte nas kao otirač jer ćete zažaliti. Neću razgovarati sa vama i uvek mogu da se okrenem Kini.”2

Takođe je najavljeno da će 107 američkih vojnika koji su uključeni u operacije nadzora islamističkih militanata bespilotnim letelicama napustiti zemlju nakon što Filipini steknu uslove za pokretanje sopstvenog programa prikupljanja podataka, saopštio je sekretar odbrane Delfin Lorenzana.

Lorenzana je rekao da će zatražiti od filipinskog Kongresa između 50 i 100 miliona dolara da se nadoknadi američka vojna pomoć.3

“Mi smo saveznici od 1951. godine”, rekao je on. “Sve što imamo su polovne stvari, ne nova oprema. Amerikanci nisu uspeli da nas osposobe da budemo u nivou sa onim što se dešava u regionu.”

Zategnuti odnosi sa Vašingtonom nisu se proširili na američke saveznike kao što je Japan, koji se obavezao da isporuči patrolne brodove za Obalsku stražu Filipina i potpisao ugovor za zakup pet malih nadzornih aviona da ojačaju filipinsku teritorijalnu odbranu.

Lorenzana je najavio da će Duterte otputovati u Peking i Moskvu na razgovore o nabavci vojne opreme od ovih zemalja.

Komentarišući mogućnost da zajednički manevri budu poslednji, američki vojni portparol za vojne vežbe, major Rodžer Holenbek, očigledno neobavešten i bez instrukcija kako da se postavi, rekao je: “Nemam nikakve veze sa tim. Mi ćemo nastaviti da radimo zajedno. Imamo sjajan odnos.”

Duterte je izabran za predsednika u maju, obećavajući da će sprečiti da Filipini postanu “narko-država” i obećao da će pobiti one koji su uključeni u uvoz ili prodaju narkotika.

Od tada, oko 3.600 ljudi uključenih u trgovinu narkoticima platilo je životom (u proseku 36 ubistava dnevno od stupanja na dužnost 30. juna), što je izazvalo oštre kritike iz SAD, EU, UN i organizacija koje se bave ljudskim pravima.

Reakcija Dutertea na kritike sa Zapada bila je još oštrija.4

 

Liked it? Take a second to support Petar Končar on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  http://www.ibtimes.co.uk/philippines-president-duterte-orders-us-forces-out-after-65-years-do-not-treat-us-like-doormat-1585434  

  2.  http://www.independent.co.uk/news/world/asia/rodrigo-duterte-orders-us-forces-out-of-the-philippines-cutting-65-years-of-military-ties-a7353961.html  

  3.  http://www.thetimes.co.uk/edition/world/duterte-orders-us-military-out-of-the-philippines-9gnddv8t7  

  4.  http://www.theatlantic.com/news/archive/2016/09/duterte-obama-extrajudicial-killings/498710/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.