Svetska banka: Ekvador predvodi globalnu bitku protiv siromaštva

ecuador_rafael_correa_elap-png_1718483346-png_1718483346Citirajući najnovije ekonomske indikatore Svetske banke, predsednik Ekvadora Rafael Korea je juče izjavio da njegova zemlja predvodi globalni napor da se smanji jaz u dohotku, a uspeh je pripisao administraciji socijalnih programa i ekonomske politike njegove zemlje.

Istraživanje Svetske banke je svrstalo Ekvador među najuspešnije zemlje Južne Amerike u smanjenju jaza između siromašnih i bogatih. „Ova decenija je pobedila. Uvek napred ka pobedi!”, rekao je Korea na svom nalogu na internet servisu Tviter povodom deset godina od stupanja na vlast.

Obiman globalni izveštaj „Latiti se nejednakosti” tvrdi da je Ekvador drugi, odmah iza Paragvaja, u podeli blagostanja za period od 2008. do 2016. godine. Stopa rasta u prihodima i potrošnji  40% stanovništva je bila 7.25.

Korea je pripisao poboljšano smanjenje siromaštva vladinim inicijativama koje se tiču strukturalnih uzroka za jaz između bogatih i siromašnih. Naveo je slabo obrazovanje i zaposlenje, dostupnost infrastrukturnih usluga i neadekvatno stambeno rešenje kao faktore koji doprinose nejednakosti.

Izveštaj spominje i obrazovni program u Ekvadoru koji je među decom doprineo poboljšanju govora, pamćenja i motoričkih sposobnosti. Izveštaj kaže da obrazovni programi poput ovih u Ekvadoru, i drugih u SAD, „jasno ukazuju da način na koji se deca obrazuju utiče na njihove puteve u budućnosti i na smanjenje jaza u primanjima”.

Predsednik je rekao: „Da vidimo šta će od ovoga slobodna i nezavisna štampa da objavi”, imajući u vidu napade opozicije na njegov mandat. Korea napušta položaj sledeće godine nakon predsedničkih izbora zakazanih za februar 2017.

Kito, glavni grad Ekvadora, biće domaćin velike međunarodne konferencije „Habitat III”. Radi se o konferenciji o pitanjima stanovanja i održivom urbanom razvoju koja će dovesti desetine hiljada učesnika u grad i za cilj ima da obradi teme kako da se smanji siromaštvo u urbanim oblastima.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.telesurtv.net/english/news/World-Bank-Ecuador-Leading-the-Global-Fight-Against-Poverty--20161020-0008.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.