Osvetnici delte Nigera sručili pakao na naftne kompanije Zapada

Foto: Daily Post

Nigerijski militanti digli su u vazduh naftovod američke kompanije Chevron i upozorili kompaniju da ne pokušava da izvrši popravke na sabotiranoj infrastrukturi.1

Napad je izvršen 25. oktobra i predstavlja još jedan u nizu žestokih udaraca nigerijskim vlastima i stranim kompanijama, nakon kojih je izvoz nafte iz najveće afričke privrede spao na najnižu tačku u poslednjih 30 godina.

U saopštenju, Osvetnici su izjavili da su digli u vazduh naftovod kompanije Chevron, koji izvozi 100.000 barela dnevno.

Ove nedelje, Osvetnici su izvršili još jedan napad. Meta je bio naftovod kompanije Shell.2

Akcija je tempirana u momentu kada je britansko-holandska naftna kompanija sprovodila pripreme za nastavak izvoza nafte, osam meseci nakon što su Osvetnici delte Nigera razorili podvodni cevovod i zaustavili rad jednog od terminala kompanije Shell, koji je izvozio 250.000 barela dnevno.

Osim što su naneli teške gubitke Holandiji i Britaniji, Osvetnici delte Nigera oštetili su tim potezom i kompradorsku nigerijsku vladu, koja je izgubila preko milijardu dolara koncesija po svakom tromesečju obustave rada terminala, procenjuje Međunarodna agencija za energiju.

Zbog učestalih napada na strana naftna postrojenja, nigerijski izvoz sirove nafte smanjen je sa 2,2 miliona na oko milion barela dnevno, čime je zemlja izgubila poziciju najvećeg izvoznika nafte u Africi.

Vlada je pokrenula dijalog sa Osvetnicima i rasporedila dodatne trupe na teritoriji delte, ali do sada nije uspela da spreči akcije Osvetnika.

Osvetnici kažu da će silom istisnuti naftne kompanije sa teritorije delte, jer je eksploatacija nafte osiromašila stanovništvo kroz masivna zagađenja koja su uništila lovišta i plodnu zemlju, dok minimalne koncesije od nafte ubiru samo centralne vlasti.3

U jednom od prethodnih izveštaja, grupa kaže da transnacionalne korporacije, koje posluju u delti reke Niger, „žive poput kraljeva i predsednika”, a da običan čovek „živi u strahu od siromaštva, u nehumanim i opustošenim životnim uslovima”. Ove stavove su objavili na svojoj Internet stranici pod naslovom „Dosta je ove nepravde”,  a naglašavaju da je pronalazak nafte od prvog dana narodu doneo samo patnju i neizrecive teškoće.

Već smo izvestili da u ovom regionu naftne kompanije koriste i metod „fleringa”, tj. sagorevanja gasa radi smanjenja pritiska u naftnim nalazištima.4 Ovaj metod je naročito štetan i uzrokuje niz bolesti među autohtonim stanovništvom.

Zanimljivo je da se u rukovodstvu ove organizacije nalaze fakultetski obrazovani ljudi, a većina njih je završila studije u, kako kažu, „istočnoj Evropi”.

 

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  https://www.naij.com/1021823-breaking-niger-delta-avengers-blow-escravos-pipeline.html  

  2.  http://www.financialwatchngr.com/2016/11/09/niger-delta-avengers-blow-up-another-forcados-pipeline-in-delta-state/  

  3.  http://www.kswo.com/story/33484070/nigerian-militants-bomb-chevron-oil-export-pipeline  

  4.  http://www.princip.info/2015/06/08/nigerijski-militanti-unistili-naftna-postrojenja/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.