SAD blokirale osudu napada na rusku ambasadu u Damasku!

Foto: AFP/Dominick Reute

SAD, Velika Britanija i Ukrajina blokirale su saopštenje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje granatiranje ruske ambasade u Damasku početkom februara, saopštava agencija Tass.1

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je ruska ambasada u Damasku granatirana dva puta, 2. i 3. februara. Niko nije povređen, ali je granatiranje prouzrokovalo materijalnu štetu.

„Ovaj zločin ne može ostati nekažnjen“, istaklo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova i pozvalo međunarodnu zajednicu da „propisno reaguje na ovu opasnu terorističku provokaciju“.

Ovo nije prvi put da zapadne zemlje i Ukrajina sprečavaju osudu napada na rusku ambasadu u Damasku. Nakon granatiranja ruske diplomatske misije početkom oktobra 2016, delegacija SAD je pokušala da spreči bilo kakvo pominjanje terorističke grupe Džebhat al-Nusra, za koju Moskva veruje da stoji iza napada.2

Tri nedelje kasnije, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija osudio je još jedan napad na rusku ambasadu koji je izazvao ozbiljnu materijalnu štetu. U dokumentu je istaknut princip nepovredivosti diplomatskih i konzularnih objekata i zahtevano je da se preduzmu svi neophodni koraci da se osigura njihova zaštita od bilo kakvog napada ili štete.

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  http://tass.com/world/929115  

  2. https://sputniknews.com/politics/201610051046006322-usa-blocks-un-russia-syria-statement/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.