Kineske investicije u SAD utrostručene, u Evropi udvostručene!

Foto: South China Morning Post

Direktne kineske investicije u napredne ekonomije Severne Amerike i Evrope više su nego udvostručene u 2016. godini, javlja kineska novinska agencija Xinhua.1

Direktne investicije Kine u ove ekonomije porasle su na rekordnih 94,2 milijardi američkih dolara, navodi se u izveštaju. Po prvi put od 2013. godine, kineski investitori ulažu više novca u Severnu Ameriku nego u Evropu, od čega oko 94 odsto u SAD.

Kineske kompanije u privatnom vlasništvu predvode ovaj trend koji sada prevazilazi ulaganja državnih preduzeća, i čini 70 odsto ukupnog broja investicija, i signalizira neprekidni rast korporativne Kine u globalnoj ekonomiji.2

U Evropi, kineski investitori su fokusirani na Nemačku i Veliku Britaniju, gde usmeravaju oko polovine svih investicija. U Kanadi je vrednost kineskih poslova porasla za 120 odsto u protekle tri godine.

Kineske državne i privatne kompanije u Evropi najviše investiraju u informacione i komunikacione tehnologije, transport i industrijske mašine, a u Severnoj Americi u nekretnine, transport, komunalne usluge, infrastrukturu, potrošačke proizvode, usluge i zabavu.

 

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  http://news.xinhuanet.com/english/2017-02/07/c_136038479.htm  

  2.  http://www.china.org.cn/business/2017-02/07/content_40240163.htm  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.