SAD prezentovale „dokaze“ da Asad poseduje krematorijum za spaljivanje političkih zatvorenika!

Foto: U. S. Department of State

Sjedinjene Američke Države imaju dokaze da je vlada sirijskog predsednika Bašara el Asada izgradila krematorijum u velikom vojnom zatvoru van glavnog grada Damaska, izjavio je u ponedeljak zvaničnik Stejt departmenta.1

Stjuart Džons, pomoćnik državnog sekretara za Bliski istok, rekao je da američki zvaničnici veruju da se krematorijum koristi za spaljivanje leševa na hiljade političkih zatvorenika koji su ubijeni tokom šest godina građanskog rata.

„Kredibilni izvori su nagovestili da su mnoga tela uklonjena u masovnim grobnicama. Ali sada verujemo da je sirijska vlast instalirala krematorijum u zatvorskom kompleksu Sednaja, gde mogu da se otarase ostataka zatvorenika bez dokaza“, rekao je novinarima Džons.

Tokom konferencije za štampu Džons je pokazao satelitske fotografije kompleksa za koji je rekao da je krematorijum. Osim što se na fotografijama vidi obična građevina, nikakvi dokazi nisu prezentovani da potvrde tu tvrdnju.

Džons je takođe saopštio da SAD još nisu predstavile dokaze ruskim zvaničnicima, ali da se nada da će Rusija pomoći da se izvrši pritisak na Bašara el Asada.

Ovi dokazi vrlo podsećaju na one koje je 2003. godine prezentovala CIA o navodnom oružju za masovno uništenje u Iraku.2

 

Liked it? Take a second to support Petar Končar on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  http://www.haaretz.com/middle-east-news/syria/1.789365  

  2.  https://www.cia.gov/library/reports/general-reports-1/iraq_wmd/Iraq_Oct_2002.htm  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.