Rusija pritiče u pomoć Venecueli povodom veštačke nestašice hrane

Rusija pritiče u pomoć Venecueli povodom veštačke nestašice hrane
Foto: Ilfede/Depositphotos

Dok vođe Bolivarske revolucije u Venecueli vode upornu borbu protiv ekonomskog rata koji nameću desničarski i proimperijalistički krugovi gurajući zemlju u nestašicu osnovnih životnih proizvoda, Rusija je odlučila da pritekne u pomoć.1

Ministar Venecuele za spoljnu trgovinu Hesus Farija zahvalio je Rusiji u ponedeljak za pomaganje u borbi protiv krize hrane, koju desničarska opozicija eksploatiše.

Rusija je isporučila Venecueli pšenicu u okviru Programa razvoja koji je potpisan u maju. Prema sporazumu, Rusija je pristala da šalje Venecueli 60.000 tona pšenice mesečno. Ministar Farija kaže da su te isporuke pšenice obezbedile venecuelanskom narodu pristup osnovnim prehrambenim namirnicama.

Kao deo sporazuma, pet novih ruskih firmi je otpočelo sa radom u Venecueli, proizvodeći industrijska vozila i delove.2

Karlos Tortosam, šef venecuelanske diplomatske misije u Rusiji, ukazuje i na to da je Venecuela spremna da proširi izvoz hrane u Rusiju. „Mi smo u stanju da isporučimo mango i južno voće poput narandži i mandarina, pa postoje široke mogućnosti za saradnju.”

 


  1.  http://www.princip.info/2016/05/31/ekonomski-rat-u-venecueli-vestacka-nestasica-samo-za-siromasne/  

  2.  http://www.telesurtv.net/english/news/Russia-Helps-Venezuela-Fight-Food-Blackmail-by-Imperialist-States-20170605-0023.html  

Leave a Reply

Your email address will not be published.