Putin izjavio da u Rusiji nema problema sa oligarhijom

Putin izjavio da u Rusiji nema problema sa oligarhijom

Predsednik Rusije Vladimir Putin ne vidi probleme sa oligarsima u savremenoj Rusiji. O tome je govorio u intervjuu u filmu reditelja Olivera Stouna „Intervju s Putinom“, koji je bio prikazan na telekanalu Showtime 15. juna.

Bez obzira na postepeno povećavanje minimalne cene rada, u Rusiji postoji tendencija ka osiromašenju stanovništva, uporedo sa povećanjem broja superbogatih. U principu, blagostanje građana je smanjeno na 198 milijardi dolara. Prihod ruskih domaćinstava smanjen je sa 12.000 dolara na 10.300 dolara po članu, vrativši se na nivo iz 2004. godine. Broj dolarskih milionera po godini opao je na 16%, do 79.000 ljudi. Uporedo s tim, broj dolarskih milijardera u Rusiji porastao je od 90 do 96 osoba, više nego u SAD (582) i Kini (244).

Minimalna plata u Rusiji iznosi 7800 rubalja. Ako detaljnije govorimo o ciframa, po rečima vicepremijerke Olge Golodec, u Rusiji trenutno pet miliona ljudi prima minimalnu platu, uprkos tome što je za egzistencijalni minimum radno sposobnog stanovništva, prema rezultatima trećeg kvartala 2016. godine, potrebno 10678 rubalja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.