SAD muče zarobljenike u tajnim zatvorima u Jemenu

SAD muče zarobljenike u tajnim zatvorima u Jemenu

U sprovedenom istraživanju se tvrdi da na jugu Jemena, u tajnim zatvorima, SAD koriste metode mučenja u ispitivanju uključujući i ekstremne mere poput „ražnja“. Kako saopštava Asošijeted pres (Associated Press), osoba se vezuje za metalnu šipku koja se okreće iznad vatre poput ražnja i tim metodom se u pomenutom zatvoru krše ljudska prava velikom broju zatvorenika.

U istoj vesti se dalje prenosi da na jugu Jemena postoji najmanje 18 zatvora pod kontrolom zemalja Zaliva, a svi su van jurisdikcije vlade Jemena. Jedan deo tih zatvora je pod kontrolom Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Tajni zatvori se nalaze u vojnim bazama, lukama, na aerodromima, u privatnim vilama, pa čak i u noćnim klubovima. Neki od zatvorenika se odvode u vojnu bazu UAE u Eritreji. Neimenovani zvaničnici SAD kažu da trupe ove države učestvuju u ispitivanjima zatvorenika i određuju koja će im pitanja biti postavljena. Visoki zvaničnici vojske SAD su obavešteni o mučenjima i kažu da će sprovesti istragu, ali veruju da će se utvrditi da nije bilo kršenja zakona i ljudskih prava.

U Jemenu je blizu 2000 osoba „izgubljeno“ u tajnim zatvorima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.