UN tvrdi da 27 civila dnevno gine u gradu Raka od američkih vazdušnih napada!

Najnovija fotografija Rake iz vazduha. Foto: Raqqa is Being Slaughtered Silently

Ujedinjene nacije procenjuju da 27 civila dnevno pogine u napadima SAD i kurdskih snaga na grad Raku u sevenoj Siriji.1

“Ujedinjene nacije procenjuju da u Raki svakodnevno gine oko 27 civila,” izjavio je u sredu na sednici Veća sigurnosti UN-a generalni sekretar za humanitarne poslove i koordinator za hitne slučajeve Stiven O’Brajen.

U gradu koji je imao 220.000 stanovnika sada je preostalo oko 25.000, a izloženi su svakodnevnim vazdušnim i artiljerijskim udarima.

Civili plaćaju “neprihvatljivu cenu” u opsadi grada Rake, rekao je najviši zvaničnik UN-a za ljudska prava, Zeid Ra’ad al-Husein, dodajući da koalicija pod vođstvom SAD ne poštuje principe međunarodnog humanitarnog prava u svojim “intenzivnim” vazdušnim napadima.2

“Izuzetno sam zabrinut što se u napadima ne poštuju principi međunarodnog humanitarnog prava, poput mera predostrožnosti i proporcionalnosti “, rekao je visoki komesar za ljudska prava.

Međunarodna koalicija je saopštila da je, između 1. i 29. avgusta, izvršila 1.094 vazdušnih udara na grad Raku. Nasuprot tome, na području ostatka Sirije, koalicija je izvršila ukupno 885 vazdušnih udara.

Koalicija pod vođstvom SAD-a optužena je za neselektivno bombardovanje, uključujući korišćenje belog fosfora u naseljenim područjima, od kojih je jedan slučaj navodno ubio 17 ljudi.

Međutim, kada su ove cifre predočene američkom generalu Stivenu J. Taunsendu, on je opisao ove izveštaje kao netačne. “Želim da vidim jasnije dokaze”, rekao je za BBC.3

Američki izaslanik u međunarodnoj koaliciji, Bret MekGurk, tvrdi da neće biti pauze kada su vojna dejstva na Raku u pitanju, dodajući da su SAD do sada oslobodile preko 4 miliona ljudi u Siriji.

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  https://www.rt.com/news/401516-isis-coalition-kill-raqqa-civilians/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS  

  2.  https://www.rt.com/news/401609-raqqa-coalition-airstrikes-un/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS  

  3.  http://www.bbc.com/news/world-middle-east-40451093  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.