Izrael uložio snažan protest Moskvi zbog prijema visokog vojnog operativca Hamasa

Foto: Gal Berger

Izrael je snažno protestovao zbog toga što je Rusija ugostila višeg vojnog operativca palestinskog Hamasa, Saleha al-Arurija, koji je kao član odelegacije ove organizacije prošle sedmice razgovarao sa ruskim Ministarstvom spoljnih poslova u Moskvi.1

Izraelski ministar za zaštitu životne sredine Zeev Elkin, koji se u sredu sastao sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom u Moskvi, izrazio je stav Izraela da je učešće Arurija u delegaciji neprihvatljivo.

Delegacija Hamasa je 19. septembra stigla u Moskvu na razgovore sa zamenikom ministra spoljnih poslova Rusije, Mihailom Bogdanovim. Tek su slike sa sastanka otkrile da je Aruri učestvovao kao član delegacije.2

Aruri, koji je bio zatvoren u Izraelu do 2007. godine, odgovoran je poslednjih godina za koordinaciju aktivnosti vojnog krila Hamasa na Zapadnoj obali. Nekoliko godina boravio je u Turskoj, odakle je rukovodio oružanim napadima, ali je proteran od strane turske vlade nakon sporazuma o pomirenju sa Izraelom. Zatim se preselio u Katar, a sada živi u Libanu.

Elkin je saopštio da je poseta Arurija Moskvi bila centralno pitanje na sastanku sa Lavrovom. On je rekao ruskom ministru spoljnih poslova da se Izrael i Rusija godinama ne slažu oko veza sa Hamasom, ali da je ovaj slučaj izuzetno ozbiljan incident.

U intervjuu za radio stanicu Echo of Moscow, Elkin je rekao da je prijem Arurija “neprijatan i pogrešan” jer je terorista sa “krvlju na rukama”.

 

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  https://www.haaretz.com/israel-news/.premium-1.814705  

  2.  https://www.middleeastmonitor.com/20170922-hamas-delegations-visit-to-russia-fruitful/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.