Postavili Mugabea za ambasadora dobre volje, pa ga odmah uklonili pod pretnjama Zapada!

Postavili Mugabea za ambasadora dobre volje, pa ga odmah uklonili pod pretnjama Zapada!
Foto: AFP/Jekesai Njikizana

Predsednik Svetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Gebrejesus pozvao je predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea da postane “ambasador dobre volje” u službi ove organizacije, što je predsednik Zimbabvea i prihvatio.1

Zimbabve se decenijama suočava sa sankcijama Sjedinjenih Država zbog onoga što Vašington naziva “kršenjem ljudskih prava” vlade ove zemlje, a Mugabea Zapadni mediji redovno nazivaju “diktatorom”.

Međutim, predsednik Svetske zdravstvene organizacije opisao je Zimbabve kao “zemlju koja stavlja sveobuhvatnu zdravstvenu zaštitu i promociju zdravlja u centar svoje politike kako bi pružila zdravstvenu zaštitu za sve”.

Ova odluka podigla je mnogo buke u Zapadnoj javnosti, a kritike su danima nastavile da pristižu od strane, kako političkih krugova tako i organizacija za ljudska prava, dok su donori zapretili da će povući svoje donacije.

Nakon toga, rukovodstvo Svetske zdravstvene organizacije bilo je primorano da povuče prvobitnu odluku i oduzme titulu ambasadora dobre volje Robertu Mugabeu.2

 


  1.  http://www.telegraph.co.uk/news/2017/10/21/robert-mugabe-made-goodwill-ambassador-world-health-organisation/  

  2.  https://www.theguardian.com/world/2017/oct/22/robert-mugabe-removed-as-who-goodwill-ambassador-after-outcry  

Leave a Reply

Your email address will not be published.