Telefon izdajica: Google zna svaki vaš korak

Zahvaljujući senzorima kojima su opremljeni moderni telefoni, sistem Android može da prati svaku vrstu vašeg kretanja, a o tome obaveštava korporaciju Google kao i aplikacije koje su instalirane, izveštava engleski list Independent.

Sistem Android poseduje funkcionalnost koja se kontroliše dozvolom pod engleskim nazivom „Activity Reckognition“ (prepoznavnje aktivnosti). Ova funkcionalnost omogućava sistemu da prepozna kada se nalazite u vozilu poput automobila ili bicikla, da li ustajete, stojite, hodate ili trčite. Takože može da utvrdi i komplikovanije scenarije poput šetanja u vozilu koje se kreće, poput autobusa.

Ova funkcionalnost može da bude od velike koristi za aplikacije vezane za sport i praćenje vaših sportskih aktivnosti. Međutim, sudeći po diskusijama na društvenoj mreži Reddit, korisnici izražavaju zabrinutost oko činjenice da Google, Shazam i SoundHound skupljaju informacije putem ove funkcionalnosti, ali cilj tog prikupljanja nije sasvim jasan.

Da li je u pitanju razlog za brigu, zavisi koliko verujete aplikacijama koje koristite i samoj korporaciji Google. Na Internetu vredi pravlo: “Ako je usluga besplatna, onda ste proizvod upravo vi”. Drugim rečima, korporacije poput Googlea i Facebooka, stvaraju profit prodavajući ne samo vaše lične podatke koje direktno ostavljate na njihovim stranicama, već i podatke koje uspeju da pokupe sa strane poput onih koje se nalaze na vašem telefonu, račnaru itd.  Ako ništa drugo, onda su makar reklama koje dobijate u skladu sa vašim ukusom.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/google-activity-recognition-android-permissions-shazam-soundhound-apps-privacy-a8028136.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.