Južnoafrički komunisti pozivaju na prekid svih diplomatskih veza sa Izraelom!

Foto: AP

Južnoafrička politička stranka Borci za ekonomsku slobodu (EFF) pozvala je vladu u četvrtak da prekine sve svoje veze sa Izraelom.1

Poziv je usledio na 100. godišnjicu Balfurske deklaracije u kojoj je Britanija dala svoju podršku za izgradnju “domovine jevrejskog naroda” u Palestini.

“Mi kažemo Južnoj Africi, uklonimo našu ambasadu iz Izraela, a potom uklonimo ovu [izraelsku ambasadu] sa naše zemlje”, rekao je lider EFF-a Džulius Malema njegovim pristalicama tokom protesta ispred izraelske ambasade.

Malema, lider druge najveće opozicione stranke Južne Afrike, pozvao je pristalice da bojkotuju izraelsku robu.

“Ako bojkotujemo sve iz Izraela, onda će videti potrebu da započnu istinske pregovore sa palestinskim vlastima kako bi se ubrzalo rešenje za njihovo državno stanje”, rekao je pristalicama obučenim u crvene majice i beretke.

EFF tvrde da crpe inspiraciju iz široke marksističko-lenjinističke tradicije i fanonske škole razmišljanja u svojim analizama države, imperijalizma, kulture i klasnih protivrečnosti u svakom društvu.

Malema je rekao da njegova stranka nije samo južnoafrička organizacija, već globalni pokret koji predstavlja sve potlačene mase širom sveta i pozvao na uspostavljanje kubanskog političkog modela.2

Podsetio je Južnoafrikance da su patnje i bol Palestinaca identični onome kroz šta su i sami prolazili tokom aparthejda.

“Nije bitno da li ste crni ili beli, dok god se borite protiv kolonijalizma, imperijalizma i znate da su SAD neprijatelj naroda, onda ste prijatelj EFF-a”, saopštio je svojim pristalicama.3

Dodao je i da SAD podržavaju Izrael, zbog čega ova bliskoistočna zemlja nema potrebu da istinski pregovara o miru sa Palestinom.

“Ludak koji je predsednik SAD potpuno se slaže s besmislicom koja se dešava u Palestini, glupostima koje održavaju aparthejd Izrael. Moramo reći ambasadi Izraela da nismo prijatelji sa ljudima koji se hrane bolom drugih ljudi”, rekao je Malema.

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  https://www.news24.com/SouthAfrica/News/malema-calls-for-cutting-all-ties-with-apartheid-israel-20171102  

  2.  https://citizen.co.za/news/south-africa/1363465/malema-the-eff-will-run-sa-like-cuba-if-elected-to-power/  

  3.  https://www.middleeastmonitor.com/20171102-opposition-party-urges-south-africa-to-cut-israel-ties/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.