Deklasifikovano: SAD planirale rat protiv Severne Koreje 1994. godine!

Foto: KCNA

Novo deklasifikovani dokumenti otkrivaju da je Klintonova administracija planirala rat protiv Severne Koreje 1994. godine. Ratni planovi su planirani dok su Sjedinjene Države pregovarale o nuklearnom razoružavanju Severne Koreje.1

“Naravno, uz kombinovane snage Južne Koreje i SAD, nesumnjivo možemo pobediti u ratu”, saopštio je sekretar za odbranu Villiam Peri tadašnjem južnokorejskom predsedniku južnokoreje Kim Dae Jangu. “Ali rat podrazumeva i mnoge žrtve.”

SAD su izradile plan rata, nakon što je Severna Koreja počela da prazni gorivo iz reaktora koje bi moglo da obezbedi fisilni materijal za nuklearnu bombu.

Sveže objavljeni dokumenti takođe otkrivaju da je Vashington 1997. bio zabrinut da će se “izgladnela Severna Koreja” – sa navodno hroničnim nestašicama hrane i pod sankcijama – pretvoriti u “opasno haotičnu situaciju”.

Tako su SAD shvatile da razgovori Četvorke (SAD, Kina, Južna Koreja i Severnu Koreju), moraju biti “dovoljno fleksibilni da obuhvati širok spektar opcija”, od “rušenja” Severa do “značajnih reformi kojima bi režim DNRK obnovio vitalnost”.2

 

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  https://nsarchive.gwu.edu/briefing-book/korea/2017-12-08/engaging-north-korea-ii-evidence-clinton-administration  

  2.  https://www.rt.com/usa/412511-documents-war-north-korea-clinton/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.