Imperijalizam društvenih medija: Fejsbuk uklonio stranicu venecuelanskog medija Telesur

Društvena mreža Fejsbuk je danas osvanula bez stranice venecuelanskog medija Telesur na engleskom jeziku, malo nakon što je dostigla preko 400,000 pratilaca. Razlog za ovaj potez nije zvanično saopšten, ali se može pretpostaviti da se radi o, kako se to obično navodi, “kršenju standarda” ove društvene mreže.

Radi se o standardima koji su dovoljno fleksibilni da se opravda uklanjanje sadržaja koji nije politički podoban, tačnije, koji ukazuje i na drugu stranu stvarnosti od one koju plasiraju zvanični mediji. Telesur je jedan od vodećih medija po pitanju izveštavanja o borbi potlačenih naroda protiv imperijalističke hegemonije, te daje drugačiji pogled na svet koji stvara javno mnjenje protivnom političkim planovima Zapadnih sila.

Koliku opasnost predstavlja Telesur zajedno sa ruskim medijima na stranim jezicima govori i činjenica da je i sam Fejsbuk uzeo učešće u čišćenju onoga šta su vlastodršci SAD-a i EU nazvali “lažnim vestima”. Sam Telesur je nedavno osudio potez Fejsbuka da uklanja stranice koje podržavaju Palestinu, a istovremeno favorizuje sadržaj vezan za podršku Izraelu.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.