Pjongjang neće nastaviti pregovore ako SAD ne bude potpisala mirovni sporazum

Nastavak pregovora o uklanjanju nuklearnog naoružanja iz Koreje zavisi od volje SAD-a da zameni primirje potpisano 1953. godine u Pjongjangu, stalnim mirovnim sporazumom, izveštava CNN.

Pjongjang i Vašington su zvanično u ratu od 1950. godine, a taj period je obeležen stalnim provokacijama i neuspelim sporazumima. Da bi se mir potpisao, potrebno je da dve trećine senata SAD-a potvrdi sporazum da bi on bio pravno obavezujući.

Koreja vrši pritisak na američku administraciju da otpočne proces podizanja sankcija, budući da je ova zemlja ukinula probe balističkog naoružanja, ali i uništila najvažniji poligon za tu svrhu. Osim toga, Koreja je SAD-u isporučila i posmrtne ostatke američkih vojnika koji su poginuli u korejskom ratu od 1950 do 1953. godine.

Tokom istorijskih pregovora u Singapuru, korejski predsednik Kim Jong-un i predsednik SAD-a Donald Tramp, postigli su dogovor o nuklearnom razoružanju Koreje, a SAD je zauzvrat obećao da će obustaviti vojne vežbe na poluostrvu, podignuti sankcije kao i da će uspostaviti režim mira koji će Pjongjangu dati garancije za bezbednost.

Pjongjang je u više navrata izrazio brigu da bi bez nuklearnog naoružanja Koreja mogla da postane žrtva “promene režima” ili nekakvog oblika vojne intervencije, pogotovo ako se ne upostavi mirovni sporazum.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: https://www.hispantv.com/noticias/coreas/383379/corea-norte-eeuu-desnuclearizacion-tratado-paz

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.