Francuska i Švajcarska izvoze pesticide zabranjene na njihovom tlu nerazvijenim zemljama

Foto: Michel Gunter/AFP

Švajcarska je optužena za izvoz atrazina, opasnog pesticida zabranjenog u Evropi, nerazvijenim i zavisnim zemljama. Na Francusku je takođe uprt prst.

Švajcarska nevladina organizacija Public Eye otkrila je bombu u maju 2017 pošto je od federalne administracije dobila poverljiva dokumenta: Švajcarska izvozi već više 10 godina opasne pesticide, zabranjene na njenoj teritoriji. Njihov naziv? Atrazin i Parakat. „Ovi pesticidi pripadaju grupi najtoksičnijih na svetu po zdravlje i okolinu“, upozorava PE.

Atrazin izaziva endoktrini poremećaj, koji utiče na reproduktivni sistem i povećava rizik od raka. Što se Parakata tiče, on svake godine uzrokuje milione slučajeva trovanja i vezan je za mnoge hronične bolesti, kao što je Parkinsonova bolest. Najšokantnija je činjenica da su te supstance izvožene između 2012 i 2016 u Argentinu, Brazil, Kamerun, Kinu, Indiju, Pakistan, Peru i Tajland. Ukratko, uglavnom u nerazvijene i zavisne zemlje. Ali Francuska ne može davati nikakve lekcije svom komšiji, jer i ona izvozi atrazin u Afriku, Aziju… I za razliku od Švajcarske, uopste nije potrebno doći do poverljivih dokumenata: izvozi ove zemlje su javno objavljeni od strane Evropske agencije za hemijske proizvode (ECHA) na njenom internet sajtu !

142 izvoza atrazina od strane Francuske od 2004

Od januara 2017 Francuska je dozvolila izvoz 7 kargoa atrazina u Kinu, Pakistan, Azerbajdžan, Sudan i Ukrajinu. Međutim, količine izvezenih proizvoda nisu naznačene. Ako se vratimo unazad, otkrivamo da je Francuska odobrila ukupno 142 pošiljke atrazina od 2004 godine.

Tako PE optužuje Švajcarsku i Francusku – ali takođe i druge zemlje potpisnice, od kojih Italiju, Holandiju, Belgiju i Španiju – da krše uslove potpisane u konvencijama u Balu i Bamaku. Prva zabranjuje „Izvoz opasnog i drugog otpada u zemlje koje su zabranile takav uvoz“, druga propisuje da se pod opasan otpad smatraju „opasne supstance koje su zabranjene u zemljama proizvodnje zarad zaštite ljudskog zdravlja i okoline“. Međutim, Kamerun, koji je dobio svoj udeo opasnih pesticida, jeste potpisnik konvencije iz Bamaka. Isto kao i Benin, Burkina Faso, Obala Slonovače, Etiopija, Mali i Sudan, koji su dobili sveukupno 33 kargoa atrazina iz Francuske od 2004 godine.

„Kršenje ljudskih prava“

„Za specijalne izvestioce Ujedninjenih Nacija o toksičnom otpadu i o prehrambenom pravu, izlaganje populacije drugih zemalja toksinima za koje se pokazalo da izazivaju ozbiljne zdravstvene probleme, pa čak i smrt, predstavlja kršenje ljudskih prava“, podseća Public Eye, koja je prozvala švajcarski parlament preko nacionalnog savetnika (ekvivalent francuskog parlamentarca), ekologa Lize Mazon.

Za zemlje Evropske Unije „Ministrastvo za životnu sredinu odgovorno je za ova izvozna ovlašćenja“ kaže Evropska agencija za hemijske proizvode. Za sada, u Francuskoj je nastupila potpuna tišina od strane ministarstva za Ekološku tranziciju i solidarnost. Međutim, švajcarski PE smatra da su urgentne mere potrebne. „Pesticidi su odgovorni za 200 000 smrtnih slučajeva trovanjem svake godine, koji se u 99% slučajeva dešavaju u zemljama u razvoju“, podseća ona.

 

Prevod sa francuskog: Milica Nikolić/Princip.info

 

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: https://www.sciencesetavenir.fr/sante/la-france-exporte-un-pesticide-interdit-sur-son-sol-vers-des-pays-en-developpement_113493

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.