Tajna poseta američke delegacije Damasku – Kako je tekao razgovor!

Američka delegacija, uključujući i bezbednosne i obaveštajne službenike, posetila je Damask u junu i sastala se sa šefom bezbednosti Sirije, potvrdila je novinska agencija Reuters.1

Libanski list Al-Akhbar izvestio je da je delegacija SAD održala četvoročasovni sastanak sa načelnikom bezbednosti Alijem Mamlukom u blizini međunarodnog aerodroma u Damasku.2

Prema njima, američka strana je dala specifičnu ponudu: SAD su spremne da potpuno povuku svoje trupe sa teritorije Sirije, uključujući i iz baze Al-Tanf i sa kurdske teritorije, u skladu sa bezbednosnim aranžmanima pod nadzorom ruske i sirijske vojske. U zamenu za tri zahteva:

Prvo, puno povlačenje iranskih trupa iz sirije.

Drugo, pismene garancije američkim kompanijama da će dobiti udeo naftnog sektora u istočnoj Siriji.

Treće, sirijska strana mora obezbediti Amerikancima detaljne podatke o terorističkim grupama i njihovim članovima, uključujući i broj mrtvih i preživelih stranih boraca, jer su “terorističke pretnje interkontinentalne, pa ova razmena podataka služi međunarodnoj sigurnosti.“

Sirijski odgovor

Sirijska strana odgovorila je sledeće:

Prvo, vi ste okupaciona strana u Siriji. Na našu ste teritoriju upali nasilno i bez dozvole i možete otići na isti način. Dok se to ne dogodi, nastavićemo da se ponašamo prema vama kao okupatorima.

Drugo, Sirija nije sama u regionu; ona je deo širokog saveza. Naš stav o odnosima sa Iranom je jasan i predsednik Bašar al-Asad je ponovio više puta da je naš savez sa Teheranom, Hezbolahom i savezničkim snagama koje su se borile protiv terorista uz sirijsku vojsku čvrst, i ova ponuda to ne može promeniti.

Treće, “naš prioritet posle rata je saradnja sa prijateljskim zemljama koje nisu učestvovale u vojnim akcijama protiv sirijskog naroda i nećemo naša postrojenja stavljati na uslugu kompanijama iz zemalja koje su se borile protiv nas”.

Ali Mamluk je dodao: “Ovo se možda može ostvariti u kasnijoj fazi kada sirijska vlada odredi politiku rekonstrukcije. A onda američke kompanije mogu ući u sirijski energetski sektor kroz zapadne ili ruske kompanije. Smatraćemo to gestom dobre volje kao odgovor na vašu ponudu.

Četvrto, što se tiče podataka o terorističkim grupama, pre oko godinu dana zamenik šefa australijske obaveštajne službe posetio nas je ovde u Damasku. Potvrdio je da je njegova poseta obavljena sa vašim saznanjima, da je on, u izvesnoj meri, zastupao vas i tražio je informacije o australijskim islamistima arapskog porekla koji su se borili u redovima terorističkih grupa. Rekao sam mu da imamo veliku bazu podataka sa informacijama koje vam trebaju i da smo svesni opasnosti koju ti ljudi predstavljaju. Ali naš stav o ovom pitanju danas zavisi od evolucije vašeg političkog stava prema Siriji. Zbog toga, Sirija neće ponuditi nikakvu saradnju ili bezbednosnu koordinaciju sa vama u tom pogledu pre nego što se postignu stabilni politički odnosi između dve zemlje.

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  https://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-usa-officials/us-syrian-security-officials-met-in-damascus-official-report-idUSKCN1LD2A4  

  2.  https://al-akhbar.com/Syria/256839  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.