Ministarstvo odbrane Rusije odbacuje izjavu Putina: “Izrael je kriv za rušenje ruskog aviona”!

Ministarstvo odbrane Rusije u nedelju je i zvanično saopštilo da je Izrael kriv zbog rušenja ruskog vojnog aviona prošle sedmice u Siriji, optužujući izraelsku vojsku za “kriminalnu nemarnost”.

U izveštaju koji detaljno opisuje okolnosti u vezi sa incidentom, Ministarstvo odbrane Rusije takođe je optužilo Izrael da namerno dovodi u zabludu Rusiju o svojim planiranim vazdušnim napadima, kao i da je Izrael sprečio da ruski vojni avion preleti na sigurno mesto na vreme.1

Ovo saopštenje direktno je u sukobu sa izjavom ruskog predsednika Vladimira Putina da “Izrael nije kriv za rušenje ruskog vojnog aviona”.

“Prikazani objektivni podaci ukazuju na to da je akcijama izraelskih pilota koje su dovele do gubitka života 15 ruskih vojnika nedostajalo profesionalizma i da su bile čin kriminalne nemarnosti. Zato smatramo da krivicu za ovu tragediju u potpunosti snose izraelske vazduhoplovne snage i oni koji su doneli odluku da sprovedu takve akcije”, rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

Oštro kritikujući ponašanje Izraela, Konašenkov je rekao da vojno rukovodstvo Izraela “ili ne ceni dovoljno nivo odnosa sa Rusijom ili nema kontrolu nad pojedinačnim komandama ili komandantima koji su razumeli da će njihove akcije dovesti do tragedije”.

Konašenkov je takođe odbacio izraelske tvrdnje da je Iljušin srušen kada su se izraelski avioni vratili na teritoriju Izraela. “Izraelski avioni su videli ruski Iljušin i upotrebili ga kao štit od protivvazdušnih raketa”, rekao je on. “Ovo je izuzetno nezahvalan odgovor na sve što je nedavno Ruska Federacija učinila za Izrael i izraelski narod”.2

Rusija je poslala čak 310 obaveštenja izraelskoj vojsci nakon što su zemlje postigle sporazum o saradnji, rekao je Konašenkov, dok je Izrael samo 25 puta obavestio Rusiju o svojim akcijama. Rusija je takođe obezbedila povlačenje iranskih snaga sa Golanske visoravni u blizini izraelske granice. Rusija radi na očuvanju jevrejskih lokacija i grobova u sirijskom gradu Alepu, dodavši da ruski vojnici vode i specijalnu operaciju pretraživanja posmrtnih ostataka izraelskih vojnika koji su nestali u akciji tokom prethodnih sukoba sa Sirijom.

 

Liked it? Take a second to support Petar Končar on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  http://www.latimes.com/world/europe/la-fg-russia-israel-20180923-story.html  

  2.  https://www.haaretz.com/middle-east-news/russia-israel-to-blame-for-downed-plane-over-syria-deliberately-misled-us-1.6494034?utm_source=Push_Notification&utm_medium=web_push&utm_campaign=General  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.