Šojgu: “Šaljemo S-300 sirijskoj vojsci u roku od dve sedmice”!

Foto: EPA-EFE/Yuri Kochetkov

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da će Moskva dostaviti Siriji raketni sistem odbrane S-300 u roku od dve nedelje, kao adekvatan odgovor na ulogu Izraela u rušenju ruskog vojnog aviona prošle nedelje.1

“Sirijske oružane snage biće snabdevene naprednim raketnim sistemom S-300 u roku od dve sedmice, i time se osposobiti da presretnu vazdušne pretnje na više od 250 kilometara”, rekao je Šojgu, dodajući da će S-300 značajno povećati borbene sposobnosti Sirije.

Moskva je zaustavila isporuku S-300 Damasku 2013. godine na zahtev Izraela, ali se situacija sada promenila “bez ikakve krivice Rusije”.

Šojgu je dalje naglasio da ako mere koje će Rusija preduzeti nakon rušenja Iljušina iznad Mediterana ne uspeju da ohlade “usijane glave”, “Rusija će morati da odgovori u skladu s situacijom”.

“Uvereni smo da će primena ovih mera ohladiti usijane glave i sprečiti loše razmatrane radnje koje ugrožavaju naše vojnike, inače ćemo morati da odgovorimo u skladu s trenutnom situacijom”, rekao je Šojgu.2

U međuvremenu, izraelska ambasada u Rusiji odbila je da komentariše izjave koje je Šojgu izneo.

 

Liked it? Take a second to support Petar Končar on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  https://sana.sy/en/?p=147527  

  2.  https://sputniknews.com/middleeast/201809241068279653-russia-syria-s-300/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.