Sanders i Varoufakis promovišu Progresističku Internacionalu

Američki senator član Demokratske partije Berni Sanders zajedno sa bivšim grčkim ministrom Sirizine vlade Janisom Varoufakisom, predstavio je političku platformu pod nazivom Progresitička Internacionala.

Cilj ove koalicije je da se zaustavi ofanziva ekstremne desince i neokonzervativizma koja “stvara netoleranciju, diskriminaciju i mržnju, a podstičke izrabljivanje najsiromašnijih kao i uništenje resurasa u korist najbogatijih”.

Sanders je naglasio da se ideja rodila nakon pojave Nacioanlističke Internacionale “koja okuplja grupe, ličnosti i ideje ekstremne desince, neke od njih neokonzervativnog tipa, a druge čak i verskog”.

Istovremeno, predlažu reformu institucija poput Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Svetske banke, Međunarodne organizacije rada i Ujedinjenih nacija.

“Da bi se efikasno borili protiv pojave međunarodne autoritarne osovine, potreban nam je progresistički međunarodni pokret koji će se baviti ogromnom globalnom nejednakošću, ne samo po pitanju bogatstva već i političke moći”, pisao je Sanders za Gardijan.

Kako možemo tumačiti ovaj potez? Jačanje šovinističkih populističkih pokreta u državama centra je jasna poruka dela imperijalističke oligarhije da želi da stvori alternativu globalizmu koji se nalazi u dubokoj krizi. “Progresistička Internacionala” prema navodima Sandersa ima za cilj reformu i pokušaj očuvanja trenutnog neoliberalnog globalističkog svetskog sistema. Globalnu nejednakost po pitanju bogatstva i moći stvara kapitalizam i njegova neminovna posledica: imperijalistički svetski poredak. Istovremeno, međunarodne institucije poput MMF-a i Svetske banke predstavljaju temelje tog poretka.

Dakle, ni Nacionalistička ni Progresistička Internacionala ne dovode u pitanje osnovne izrabljivanja ni nejednakosti u bilo kom pogledu, već se bore za drugačiji vid raspodele njegovih plodova. Sve ostalo je demagogija.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: https://www.telesurtv.net/news/internacional-progresista-bernie-sanders-varoufakis--20181223-0010.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.