Predstavljanje knjige “Slavonijo, triput si gorila…” Milana Radanovića

Foto: Centar za primenjenu istoriju

U petak, 14. juna, u 19h, u CZKD (mala sala) održaće se predstavljanje knjige „Slavonijo, triput si gorila…“ Kotar Podravska Slatina u Drugom svetskom ratu 1941–1945. istoričara Milana Radanovića, u organizaciji Centra za primenjenu istoriju.

Prema rečima organizatora: “Knjiga obuhvata neke od najdramatičnijih događaje koji su se odigrali od 1941. do 1945. na širem području slatinske Podravine i Brđanske na kome je uoči Drugog svetskog rata živelo je nekoliko brojnih ili relativno brojnih etničkih zajednica, pri čemu su Hrvati i Srbi činili dominantno stanovništvo. Uz korišćenje dosad neobjavljivane arhivske građe, knjiga obrađuje neke od najbitnijih aspekata ratne prošlosti u slatinskom kraju poput proterivanje srpskog stanovništva iz dobrovoljačkih naselja (1941), internacije romskog, jevrejskog i srpskog stanovništva (1942), posledice vojnih operacija okupacionih snaga (1943–1945) – “Braun”, “Paula”, “Oluja”, “Vukodlak” i razvoj partizanskog pokreta.

Na predstavljanju će, osim autora, govoriti istoričar Milan Koljanin iz Instituta za savremenu istoriju Srbije, istoričar Milovan Pisarri iz Centra za primenjenu istoriju i Aneta Vladimirov iz Srpskog narodnog vijeća. Razgovor će moderirati Marijana Stojčić, Centar za primenjenu istoriju.

Milan Radanović, istoričar istraživač u Srpskom narodnom vijeću i izvršni urednik časopisa „Tragovi: Časopisa za srpske i hrvatske teme“. Istražuje ratne zločine u Jugoslaviji 1941-1945. i istorijat snaga kolaboracije u Srbiji i Jugoslaviji 1941-1945. Objavio dve istoriografske knjige: Oslobođenje. Beograd, oktobar 1944. (Beograd, 2014), Kazna i zločin. Snage kolaboracije u Srbiji: odgovornost za ratne zločine 1941-1944. i vojni gubici 1944-1945. (Beograd, 2015).”

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.