Rezolucija Pokreta američkih Indijanaca (AIM): Osuda puča u Boliviji, podrška Venecueli i Kubi!

Foto: AP

Pokret američkih Indijanaca (AIM) na konferenciji održanoj u San Francisku, 25. i 26. novembra 2019. usvojio je rezolucije kojima se osuđuje puč u Boliviji i šalje otvorena podrška vladama Kube i Venecuele.1

U rezolucijama se, između ostalog, kaže:

„Pučisti sprovode represiju protiv naroda Bolivije, uništavajući ostvarenja starosedelačke većine i čitavog stanovništva, koji uključuju potpunu pismenost, smanjenje siromaštva i nacionalizaciju resursa Bolivije. Boliviji preti opasnost i od privatizacije ogromnih zaliha gasa i litijuma preti, koju propagiraju velike korporacije.

Zahtevamo da američka vlada zaustavi agresiju na Boliviju i šaljemo našu podršku herojskom otporu starosedelaca protiv fašističkog puča.

Američka vlada takođe vodi ekonomski i politički rat protiv venecuelanskog naroda, uključujući i krađu venecuelanskih naftnih sredstava u Sjedinjenim Državama, i zlatnih i novčanih rezervi u međunarodnim bankama.

Venecuelanski narod je uskraćen za hranu, lekove i druge životne potrepštine kroz tešku blokadu od strane Vašingtona. Venecueli se uskraćuje i pravo na trgovinu s Kubom, a Trampova blokada Kube konstantno jača.

Smatramo da je predsednik Nikolas Maduro pravi i jedini predsednik, a Huan Gvido marioneta američkog imperijalizma. Takođe se zahvaljujemo na nafti koju je venecuelanska vlada besplatno isporučila indijanskom narodu i drugim zajednicama u Sjedinjenim Državama.“

Liked it? Take a second to support Marko Jovanović on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.liberationnews.org/american-indian-movement-west-no-to-bolivia-coup-hands-off-venezuela-cuba/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.