U Poljskoj počinje izdavanje Mein Kampf-a

Wojtek RADWANSKI

Nakon pada Berlinskog zida i smene socijalističkog sistema, u Poljskoj su cirkulisale piratske kopije i skraćene verzije Hitlerovih spisa. Međutim, sada po prvi put jedna zvanična izdavačka kuća u Poljskoj počinje za izdavanjem potpune verzije Hitlerove “Moje Borbe”.

Eugeniuš Krol, istoričar koji je radio tri godine na uređivanju knjige, izjavio je da “kritičari tvrde da je publikacija ove knjige uvreda za sve žrtve nacizma. Tvrdim da je upravo suprotno”. Krol je svoj rad nazvao i “omažom za žrtve”.1

Izdavačka kuća Belona, koja se našla na udaru kritičara, izjavila je da će prvi tiraž ograničiti na 3000 primeraka i da će naplaćivati 33 evra, što je skupo za Poljski standard. Time, tvrdi izdavačka kuća, knjige će se koristiti u akademske svrhe.

Glavni poljski rabin Majkl Šudrih rekao je da bi akademsko izdanje moglo biti “pozitivna stvar” i da je pitanje da li treba objaviti knjigu ili ne “moglo da bude relevantno pre 20 godina” dok sad treba “shvatiti da postoji konsenzus protiv fašizma”. 2

Podsećamo da je od zemalja bivšeg istočnog bloka Poljska jedna od najglasnijih propagatora bobre protiv “dva totalitarizma”: nacizma i komunizma. Međutim, dok se formalno donose zakoni i propisi protiv fašizma i komunizma u praksi se sve više stvara desničarskih, neonacističkih organizacija dok se protiv levičarskih organizacija i socijalističke ideologije vodi konstantna hajka.

Liked it? Take a second to support Vuk Kondić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.france24.com/en/live-news/20210118-mein-kampf-published-in-poland-as-homage-to-victims  

  2. https://www.barrons.com/news/mein-kampf-published-in-poland-as-homage-to-victims-01610974506?tesla=y  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.