Kina postaje najveća pomorska sila na svetu

Li Gang/Xinhua via Getty

Kina se nalazi usred sveobuhvatne brodogradnje kakvu svet još nije video. Predsednik Ši Đinping je 2015. godine pokrenuo projekt pretvaranja Narodnooslobodilačke vojske u vojnu silu svetskih razmera, koja će biti ravnopravna američkoj vojsci.

Mornarica Narodnooslobodilačke vojske imala je 2015. godine 255 ratnih brodova u svojoj floti. Na kraju 2020. brojka je narasla na 360 brodova, odnosno 60 više nego što ima američka ratna mornarica. Za četiri godine kineska mornarica imaće 400 ratnih brodova, procenjuje se u američkim obaveštajnim izveštajima.1

“Borbena snaga kineske mornarice utrostručila se za samo 20 godina. Iako već ima najveću ratnu mornaricu na svetu, Kina velikom brzinom gradi moderne brodove, podmornice, nosače aviona, borbene avione, amfibijska plovila, podmornice s balističkim nuklearnim raketama i ledolomce”, stoji u izveštaju američke mornarice iz decembra prošle godine.

Analitičari ukazuju da Amerikanci još uvek imaju neke značajne prednosti i faktora koji idu u prilog Vašingtonu. Američka ratna mornarica ima veću tonažu, veće i teže naoružane brodove, poput razarača i krstarica s navođenim projektilima. Takvi brodovi daju Sjedinjenim Državama prednost u lansiranju krstarećih raketa, procenjuje Nik Čajld, analitičar na Međunarodnom institutu za strateške studije.

Takođe američku podmorničku flotu čini 50 pomornica koje su potpuno na nuklearni pogon, što joj daje značajnu prednost u dometu i izdržljivosti u odnosu na kinesku flotu koja među 62 podmornice ima njih samo sedam na nuklearni pogon. Kad je reč o priobalnim brodovima, Kina je ipak u prednosti. “Velika je prednost kineske mornarice u patrolnim i priobalnim brodovima poput korveta”, objašnjava Čajlds.

Međutim novoizgrađeni kineski brodovi su jednaki ili bolji od američkih što može značajno anulirati američku prednost. “Kineska ratna mornarica iz domaćih brodogradilišta ne dobija otpatke, nego sofisticirana i sposobna plovila”, napisao je u februaru Endru Erikson, profesor na Institutu za kineske pomorske studije Mornaričkog koledža američke vojske.2

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.index.hr/vijesti/clanak/kina-gradi-najvecu-ratnu-mornaricu-na-svijetu-a-prva-meta-je-tajvan/2259327.aspx  

  2. https://edition.cnn.com/2021/03/05/china/china-world-biggest-navy-intl-hnk-ml-dst/index.html   

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.