Kineska mornarica uskoro dobija i treći nosač aviona

Kineska mornarica uskoro dobija i treći nosač aviona
Foto: China Military

Dan pred 73. godišnjicu osnivanja, Mornarica Kineske narodnooslobodilačke armije (PLA) objavila je promotivni video o kineskom programu nosača aviona, u kojem je dala vrlo očigledan nagoveštaj da će uskoro dobiti i treći nosač aviona.


Izgradnjom trećeg nosača aviona kineska mornarica nastavlja jačanje i još jedan korak je bliže da u skorijoj budućnosti postane najveća pomorska sila na svetu.


Novi nosač, za koji se očekuje da će imati niz novih tehnologija, uključujući elektromagnetne katapulte, mogao bi biti lansiran u toku 2022. godine, najavili su vojni stručnjaci.


Promotivni video je prvi te vrste, jer predstavlja razvoj kineskog programa nosača aviona. Na kraju snimka, mornarički oficir je telefonom razgovarao sa svojom majkom, koja ga je pozvala da dobije treće dete, a oficir je odgovorio: „To je plan“. Kako je telefonski poziv trajao, kamera se pomerila sa Liaoninga, Šandong, a onda se ugasila.


Izgradnja trećeg nosača aviona prvi put je potvrđena zvaničnim izveštajem u novembru 2018. Novinska agencija Sinhua je tada izvestila da se novi tip nosača aviona gradi.


Kina sada ima iskustva sa dva nosača aviona, posebno sa izgradnjom Šandonga, što je omogućilo Kini da stekne bogata iskustva koja su veoma važna za izgradnju trećeg nosača, rekao je za Global Tajms kineski vojni stručnjak i TV komentator Song Žongping.


Prema opštem obrascu izgradnje nosača aviona, bilo bi potrebno tri do četiri godine da se lansira novi nosač nakon početka izgradnje, a treći nosač bi takođe trebalo da sledi ovaj obrazac. Treći nosač ima niz novih tehnologija, tako da može potrajati duže. Na primer, komercijalni satelitski snimci pokazuju da se razlikuje od prethodna dva nosača i da koristi elektromagnetne katapulte, rekao je Song i dodao: „Mislim da može da bude porinut u drugoj polovini 2022.“.1


“Borbena snaga kineske mornarice utrostručila se za samo 20 godina. Iako već ima najveću ratnu mornaricu na svetu, Kina velikom brzinom gradi moderne brodove, podmornice, nosače aviona, borbene avione, amfibijska plovila, podmornice s balističkim nuklearnim raketama i ledolomce”, stoji u izveštaju američke mornarice iz decembra prošle godine.


Mornarica Narodnooslobodilačke vojske imala je 2015. godine 255 ratnih brodova u svojoj floti. Na kraju 2020. brojka je narasla na 360 brodova, odnosno 60 više nego što ima američka ratna mornarica. Za četiri godine kineska mornarica imaće 400 ratnih brodova.2


  1.  https://www.globaltimes.cn/page/202204/1260040.shtml  

  2.  https://princip.info/2021/03/08/kina-postaje-najveca-pomorska-sila-na-svetu/  

Leave a Reply

Your email address will not be published.