Devet devojčica iz Ekvadora protiv naftne industrije

Nicolas Mainville/Amazon Frontlines

Devet devojčica iz Ekvadora izborilo se protiv spaljivanja prirodnog gasa koje zagađuje okolinu i utiče na povećanje stope oboljenja od raka u ovoj oblasti.

U ekvadorskom Amazonu decenijama sagoreva skoro 450 izvorišta prirodnog gasa. Ekvadorski sud doneo je odluku da ovo sagorevanje ugrožava devojčicama pravo na zdravlje, te će se raditi na njegovom saniranju.

“Veoma sam srećna jer je konačno pravda zadovoljena. Svi ćemo obnoviti prirodu, za narod, za bolesnu decu, za porodice koje se i dalje bore, makar za par useva, za porodice koje žive pored ovih izvorišta i koje su morale da napuste zemlju”, rekla je desetogodišnja Leonela Monkajo.

Najveći zdravstveni problem u ovom regionu je rak pluća. Sagorevanje gasa služi za ekstrakciju nafte, a započeto je 1967. godine kada je firma Chevron-Texaco napravila prve bušotine.

“Ljudi iz naftne industrije nas polako ubijaju”, rekla je trinaestogodišnja Jamilet Hurado, čija je drugarica umrla u trinaestog godini.

Sagorevanje gasa kontaminiralo je čak i kišnicu, koja je postala glavni izvor pijaće vode u ovoj oblasti.

“Ovo je velika pobeda ne samo za devojčice, već za čitavu zemlju”, izjavila je majka jedne od devojčica, koja je i sama preživela rak.1

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://news.mongabay.com/2021/03/ecuador-court-orders-end-to-gas-flaring-by-oil-industry-in-amazon/ 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.