Kuba i Rusija najavile intenziviranje ekonomske i vojne saradnje

Kuba i Rusija najavile intenziviranje ekonomske i vojne saradnje
José Manuel Correa

Tokom proslave završetka 18. sednice Međuvladine komisije za ekonomsko-trgovinsku i naučno-tehničku saradnju Kube i Rusije, obe države istakle su rastuću potrebu za globalizacijom solidarnosti i međunarodnom saradnjom.1

Kubanski kopredsednik Komisije i potpredsednik vlade Republike Kube Rikardo Kabrisaz Ruiz naveo je da je sednica prošla u tradicionalnim prijateljskim odnosima dve nacije, dok je ruski kopredsednik Komisije i potpredsednik vlade Ruske Federacije Jurij Ivanovič Borisov rekao da je Kuba ključni i strateški partner Rusije. Borisov je na ovaj sastanak došao direktno iz Venecuele, gde se sastao sa predsednikom Nikolasom Madurom.

Tokom razgovora o bilateralnoj saradnji posebna pažnja bila je usmerena na industriju, tehničko-vojnu saradnju, kao i finansijsko poslovanje dve države.

Prvi korak u intenziviranju saradnje je ponovno uspostavljanje leta na relaciji Moskva-Varadero, koji je otvoren danas, i koji će omogućiti hiljadama ruskih turista da posete jedno od najpopularnijih kubanskih letovališta.2

Kuba se zahvalila Rusiji na držanje istorijske pozicije protiv blokade SAD i ponovo je osudila nepravedne sankcije Moskvi.

 


  1. http://www.granma.cu/mundo/2021-03-31/inicio-xviii-comision-intergubernamental-cuba-rusia-video-31-03-2021-11-03-35 

  2. https://www.laprensalatina.com/cuba-russia-tighten-links-seek-bilateral-accords-in-havana/ 

Leave a Reply

Your email address will not be published.