Južnoafrički lučki radnici bojkotovali iskrcavanje izraelskog broda

Twitter/Afropal

Južnoafrički lučki radnici bojkotovali su iskrcavanje tovara izraelskog broda usidrenog u luci Durban. Sindikat transporta i saveza radnika (SATAVU) rekao je da je odluka usledila nakon poziva Palestinske federacije sindikata (PGFTU) da odbiju istovar izraelskih brodova i robe iz luka kao i sa aerodroma.

SATAVU je izjavio da je taj potez deo globalnog skupa akcija protiv izraelske državne kompanije „Zim Lines“. Južnoafričkim lučkim radnicima ovo nije prva akcija bojkota protiv brodova „Zim Lines“. 2009. godine članovi SATAVU-a odbili su da iskrcaju brod u znak protesta zbog izraelskog napada na Gazu 2008-2009. Radnici će takođe održati dvodnevne proteste u Durbanu u znak solidarnosti sa Palestinom.

Vlada Južne Afrike otvoreno podržava palestinsku težnju za slobodom. Predsednik Siril Ramafosa rekao je u ponedeljak “Stojimo sa palestinskim narodom u njegovoj želji za samoopredeljenjem, ali i u njegovom otporu protiv lišavanja njihovih ljudskih prava i negiranja njihovog dostojanstva,”

U svojoj nedeljnoj kolumni, Ramafosa je izjavio da ga je prizor grupe palestinskih porodica izbačenih iz svojih domova u naselju „Sheikh Jarrah“ u istočnom Jerusalimu kako bi se napravila mesta za izraelska naselja, podsetilo na ono što se dogodilo milionima Južnoafrikanaca, uključujući i njegovu porodicu, tokom ere aparthejda.

„Bili su to bol i poniženje s kojom su se suočavali moja porodica i mnoge južnoafričke porodice. Moja porodica je u dva navrata nasilno preseljena u različite delove zemlje. Izbacivanje iz kuće pod pretnjom oružjem je trauma koja se ne zaboravlja lako i prenosi se generacijama. “.

Ramaphosa je i dodao da nikada neće biti mira ako se ne reše osnovni uzroci izraelsko-palestinskog sukoba, u ovom slučaju ilegalne okupacije palestinske zemlje od strane Izraela i negiranja prava palestinskog naroda na samoopredeljenje.1

Ranije ove nedelje, sindikalni radnici u italijanskim gradovima Livorno i Napulj su izjavili da neće učestvovati u utovaru pošiljke oružja koja se uputila u izraelsku luku Ašdod, zbog izraelske agresije na pojas Gaze.

Italijanski sindikat „L’Unione Sindacale di Base“ (USB) pozvao je radnike u italijanskom gradu Livorno odbiju da rade na utovaru pošiljke oružja na brod „Asiatic Island“, koji je u vlasništvu kompanije Zim Lines. Predstavici USB-a izjavili su da luka neće biti saučesnik u masakru Palestinaca jer se u teretu nalazilo oružje i eksploziv koji bi se koristili za ubijanje palestinskog stanovništva.

Nakon početnih izjava USB-a, pojavili su se izveštaji u kojima se navodi da je pošiljka oružja preusmerena u italijanski lučki grad Napulj. Međutim, ova pošiljka je izazvala sličan odgovor radnika povezanih sa sindikatom „SI Cobas“.

U izjavi sindikata „SI Cobas“ objavljenoj u ponedeljak, rečeno je da se odbija tranzit bilo kog oružja kroz italijanske luke prema Izraelu, napominjući da „ovo oružje pomaže u ratovima protiv palestinskog naroda koji decenijama trpi nemilosrdnu represiju od države Izrael“.

„Osuđujemo saučesništvo italijanske vlade i gotovo svih parlamentarnih snaga u izraelskoj agresiji. Osuđujemo tiho odobrenje italijanske države za tranzit izraelskog ratnog naoružanja kroz naše luke “, navodi „SI Cobas“. „Naše ruke neće biti prekrivene krvlju kao podrška vašim ratovima.“2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.aa.com.tr/en/africa/south-african-dockworkers-refuse-to-offload-israeli-ship/2249633?fbclid=IwAR3k9srb8jdrWs5N7vWPZxbz-zd-pr5czU6qMGW8Z1ZLKVmFXx24TsiSSWw#  

  2. https://sputniknews.com/middleeast/202105171082924348-our-hands-wont-get-covered-in-blood-italian-port-workers-hold-up-israel-bound-weapons-cargo/?fbclid=IwAR28rGueF2Qre8nqzMqKk2b9IoSJ6tcC46m7fGlDmE1yA0hQUD7ERo9c9dw  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.