Danska izmešta migrante van zemlje iako je vršila agresiju u Avganistanu

AFP

Danska je izglasala zakon koji joj omogućava da premesti azilante – migrante u druge, ne-EU zemlje dok se njihovi zahtevi za azil obrađuju.

Međutim, vlada Danske tek treba da reši gde će ti centri biti smešteni, budući da nije postigla sporazum ni sa jednom “drugom” državom, izjavio je za CNN portparol danske vlade za pitanja imigracije, Rasmus Stoklund.1

U odbranu odluke, Stoklund je naveo da je cilj da se zaustavi “podnošenje zahteva za azil u Danskoj” i da se oslobode resursi, koji se inače koriste na zahteve za azil, a koji se mogu koristiti u izbegličkim kampovima u blizini ratnih zona gde vlada održava izbeglice u najvećoj potrebi.

Danska je uzela učešća u brojnim vojnim intervencijama NATO pakta, uključujući KFOR (Kosovske snage), NTMI (Misija nato obuke), Operaciju Aktivni poduhvat, podršku borbi protiv pirata u Africi, AMIS (Misija Afričke unije u Sudanu) i ISAF (Međunarodne snage za podršku bezbednosti).2

Danska je najveća nacija po doprinosu trupa u ISAF-u, mereno po glavi stanovnika.

Sedamsto danskih vojnika doprinelo je naporima NATO-a u Avganistanu, s ciljem da “podrži” izgradnju avganistanskog društva koje je “demokratsko i stabilno”.

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://edition.cnn.com/2021/06/03/europe/denmark-asylum-seeker-offshore-intl/index.html 

  2. https://shape.nato.int/denmark#:~:text=As%20a%20founding%20member%20of,retained%20its%20membership%20since%201949.&text=In%202008%2C%20Denmark%20decided%20to,ISAF%20as%20measured%20per%20capita. 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.