Kina i Severna Koreja produbljuju saradnju

Asia Times/Xinhua via AFP

Kineski predsednik i generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Ši Đinping, razmenio je u nedelju čestitke sa Kim Džong Unom, generalnim sekretarom Radničke partije Koreje i predsednikom Komisije za državne poslove i vrhovnim komandantom oružanih snaga Demokratske Narodne Republike Koreje (DNRK) na 60. godišnjicu potpisivanja Sporazuma o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći, koji će se ove godine ponovo produžiti na još 20 godina.

U svojoj poruci, Ši je ukazao da su 1961. godine lideri starije generacije Kine i DNRK doneli dalekovidu stratešku odluku da potpišu sporazum, kojim su postavljeni važni politički i pravni temelji za konsolidaciju prijateljstva koje su dva naroda dugoročno skovala krvlju i promovisanje bilateralne prijateljske saradnje.

Naglašavajući da se danas ubrzava veliki zaokret u svetskom pejzažu, neviđen za jedan vek, Ši Đinping je rekao da je spreman da radi sa Kim Džong Unom na jačanju strateške komunikacije, određivanju kursa odnosa Kine i DNRK, kao i da izdigne prijateljsku saradnju između dve zemlje na nove nivoe koji bi doneli veću korist dvema zemljama i njihovom narodu.

Iz perspektive Severne Koreje, sporazum pruža okvir da dve zemlje rade zajedno protiv SAD kao što su to učinile u Korejskom ratu. U nedavnom pismu Ši Đinpingu, Kim Džong Un je rekao da su vladajuća partija Severne Koreje i Komunistička partija Kine “pravi saborci i saborci koji su delili život i smrt u dugotrajnoj borbi za suprotstavljanje imperijalizmu i izgradnji socijalizma, pišući ponosnu istoriju prijateljstva”.

Kina, s druge strane, insistira na naglašavnju okvira koji sporazum pruža u sprečavanju potencijalnog rata, kako severnokorejski mediji prenose, iz razloga strepnje da nesporazumi SAD i DNRK mogu dovesti do nestabilnosti na Korejskom poluostrvu.

Iako su se svetski i odnosi Kine i DNRK znatno promenili od njegovog potpisivanja, sporazum ostaje u središtu prijateljskih veza dve države i pruža osnovu za saradnju koja promoviše ekonomski razvoj i mir na Korejskom poluostrvu.12

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://www.xinhuanet.com/english/2021-07/11/c_1310054892.htm 

  2. https://www.nknews.org/2021/07/60-years-on-china-north-korea-treaty-still-important-for-cooperation-and-peace/ 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.