Evo Morales o “imperijalizmima” Kine i Rusije

Reuters

 
U jednom od svojih poslednjih izlaganja, bivši predsednik Bolivije – Evo Morales – izneo je kratko objašnjenje o čestim kritikama Kine i Rusije kao imperijalističkim zemljama. Prenosimo deo tog izlaganja. 
 
Neki kažu da su Kina i Rusija takođe imperije. Ja bih rekao da su to razvijene zemlje koje su dostigle status sile. Šta imperija radi? Imperija napada, imperija postavlja vojne baze, imperija ucenjuje razvoj država. Baš kao što rade SAD. Zašto su SAD imperija? Koristeći MMF oni kažu “ako želite kredit ili bilo kakvu pomoć onda prvo morate privatizovati svoje prirodne resurse”. Zašto? Da bi oni mogli pljačkati.
 
Nisam video niti jednu vojnu bazu Kine ili Rusije bilo gde u Južnoj Americi, nema ih. Da, Rusija se u nekim zemljama sukobljava sa vojnim bazama SAD, kako bi ih odatle oterali, to je borba na zahtev tih država. To je ključna razlika između imperije i sile. Svako može biti sila.
 
Vidite drugovi, ako uspemo da ispunimo svoj cilj u industrijalizaciji litijuma, jer imamo plan da do 2028-30. godine napravimo 40 fabrika litijuma, Bolivija će postati sila u toj industriji. To nije nada, to je zadatak.
 
Zato, jedna stvar je država koja se razvila u silu, a druga stvar je imperija. Imperija je ona koja napada druge države. Opet ponavljam, nikada nisam video Kinu, Rusiju ili Indiju, koja je takođe sila, sa takvim vojnim bazama. To je razlika u odnosu na Imperiju zvanu SAD. 
 
Prevod originalnog izlaganja – Princip Info
 
Liked it? Take a second to support Nenad Pekez on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.