Kina kaznila 14.336 zvaničnika zbog kršenja kodeksa o štedljivosti

VCG

Kina je u junu ove godine kaznila 14.336 zvaničnika zbog kršenja kodeksa te zemlje od osam tačaka, donetog u decembru 2012. godine, o poboljšanju ponašanja Partije i Vlade, saopštilo je u utorak najviše kinesko telo za borbu protiv korupcije na svojoj internet strani.1

Zvaničnici su bili umešani u 10.047 slučajeva, navodi se u mesečnom saopštenju Centralne komisije za disciplinsku inspekciju Komunističke partije Kine i Nacionalne nadzorne komisije.

Među kažnjenim zvaničnicima, 9.499 je dobilo disciplinske ili administrativne kazne, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi i da je 7.054 sankcionisano zbog angažovanja u birokratizmu ili formalnostima zarad puke formalnosti, a utvrđeno je da 5.672 njih nije ispunilo svoje dužnosti u sferi socijalnog i ekonomskog razvoja ili zaštite životne sredine.

Ukupno 7.282 je kažnjeno zbog hedonizma i ekstravagantnog ponašanja (uključujući davanje ili prihvatanje poklona) i dodeljivanja nedozvoljenih dodataka ili bonusa.

Cilj kodeksa o štedljivosti od 8 tačaka2, koji je uveo Politički biro Centralnog komiteta Komunističke partije Kine je da se unapredi stil rada stranačkih i vladinih zvaničnika.

Ovo nije prvi put da se za kršenje kodeksa kažnjava toliki broj zvaničnika. U julu 2020. godine kažnjeno je čak 15.799 zvaničnika3, dok je u aprilu 2021. godine ova cifra bila nešto niža – 9.942 zvaničnika4.

Osam pravila sadržanih u ovim tačkama su:

1. Lideri moraju da ostanu u bliskom kontaktu sa narodom. Oni moraju da sagledaju stvarnu situaciju sa kojom se društvo suočava kroz detaljne inspekcije. Veća pažnja treba da bude usmerena na mesta gde su socijalni problemi akutni, a inspekcijske ture moraju temeljnije da se sprovode. Inspekcijske ture kao puku formalnost treba strogo zabraniti. Lideri bi trebalo da rade i slušaju javnost i zvaničnike na lokalu, a moraju da se uhvate u koštac sa praktičnim problemima ljudi. Ne bi trebalo da bude transparenata dobrodošlice, crvenog tepiha, cvetnog aranžmana ili velikog prijema za posete zvaničnika.

2.Sastanci i veliki događaji treba da budu strogo regulisani, a efikasnost poboljšana. Članovima Političkog biroa nije dozvoljeno da prisustvuju ceremonijama presecanja vrpce ili polaganja kamena temeljca, kao ni proslavama i seminarima, osim ako ne dobiju odobrenje Centralnog komiteta KPK. Zvanični sastanci bi trebalo da budu skraćeni, da budu određeni i koncizni, bez praznog hoda i besmislenih razgovora.

3. Trebalo bi smanjiti broj zvaničnih dokumenata.

4. Posete zvaničnika inostranstvu trebalo bi organizovati samo kada je to potrebno u smislu spoljnih poslova sa manjim brojem članova delegacije, a u većini prilika nema potrebe za organizovanjem prijema od strane Kineza u inostranstvu, institucija i studenata na aerodromu.

5. Trebalo bi da bude manje kontrola saobraćaja kada lideri putuju automobilima, kao i za obezbeđenje lidera, kako bi izbegli nepotrebne neprijatnosti za javnost.

6. Mediji ne smeju da izveštavaju o pričama o zvaničnim događajima ukoliko ne postoji realna vrednost vesti. Propisi takođe zabranjuju bezvredne novinske izveštaje o radu i aktivnostima visokih zvaničnika, već bi takvi izveštaji trebalo da zavise od potreba na radu, vrednosti vesti i socijalnih efekata.

7. Lideri ne bi trebalo sami da objavljuju bilo kakve radove niti da izdaju bilo kakve čestitke ukoliko nije napravljen aranžman sa centralnim rukovodstvom. Zvanična dokumenta bez suštinskog sadržaja i realnog značaja ne treba da budu saopštavana. Publikacije vezane za rad i aktivnosti visokih zvaničnika takođe su ograničene.

8. Lideri moraju da praktikuju štedljivost i striktno poštuju relevantne propise o smeštaju i automobilima.

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://www.xinhuanet.com/english/2021-07/27/c_1310090363.htm 

  2. http://cpcchina.chinadaily.com.cn/2012-12/05/content_15992256.htm 

  3. https://news.cgtn.com/news/2020-08-28/China-punishes-nearly-16-000-officials-for-frugality-violations-TjH501OXV6/index.html 

  4. https://www.shine.cn/news/nation/2105269605/ 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.