Bajden uvodi nove sankcije Kubi i preti dodatnim pritiscima

REUTERS/Kevin Lamarque

 
Američki predsednik Džo Bajden najavio je dodatne sankcije Kubi, istog dana kada je Vašington na crnu listu stavio i dvojicu kubanskih policijskih zvaničnika zbog navodnog kršenja ljudskih prava.
 
„Biće još sankcija, osim ako ne dođe do drastične promene na Kubi, što ne očekujem“, izjavio je Bajden u Beloj kući na sastanku sa predstavnicima Amerikanaca kubanskog porekla.
 
Sjedinjene Države su juče uvele sankcije protiv dvojice visokih kubanskih policijskih zvaničnika, kao i cele Revolucionarne nacionalne policije. Prethodno su uvedene sankcije kubanskom ministru odbrane i pripadnicima specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova, zbog optužbi za represiju prilikom nedavnih protesta na Kubi.1
 
Bajden je rekao da administracija radi na pružanju pomoći političkim disidentima, rešavanju problema zaustavljanja doznaka iz SAD-a, povećanju broja osoblja američke ambasade na Kubi i obnavljanju veza sa disidentima na ostrvu.
 
“Proširujemo našu pomoć političkim zatvorenicima i disidentima”, rekao je Bajden. “Naredio sam Stejt departmentu i Ministarstvu finansija da mi u roku od mesec dana daju preporuke o tome kako maksimalno povećati priliv doznaka kubanskom narodu, a da kubanska vojska ne prisvoji njihov deo. I radimo na povećanju američkog osoblja u našoj ambasadi stavljajući prioritet na bezbednost našeg osoblja “.
 
Kubanska vlada kontroliše finansijski sektor i sredstva komunikacije na ostrvu, a Bajden je rekao da veruje da bi pod trenutnim okolnostima doznake završile u rukama kubanske Vlade.
 
Zvaničnik je takođe rekao da je “s obzirom na proteste 11. jula, važno da se američke diplomate direktno angažuju sa kubanskim narodom. I ako to možemo učiniti na način koji osigurava bezbednost američkog osoblja, to je nešto što ćemo preduzeti“.2
 
Liked it? Take a second to support Nenad Pekez on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  https://rs.n1info.com/svet/bajden-najavio-dodatne-sankcije-kubi/  

  2. https://www.google.com/amp/s/amp.cnn.com/cnn/2021/07/30/politics/biden-new-sanctions-cuba/index.html  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.