Rusija i Belorusija organizuju zajedničku vojnu vežbu Zapad-2021

Ramil Nasibulin/BelTA/TASS

Oko 12.800 vojnika učestvovaće u strateškim vežbama Zapad-2021 u Belorusiji, uključujući 2.500 pripadnika iz Rusije i 50 vojnika iz Kazahstana, izjavio je u četvrtak načelnik beloruskog generalštaba i prvi zamenik ministra odbrane Viktor Gulevič.1

Vežbe Zapad-2021, koje će se održati od 10-16. septembra, uključivaće do 350 oružanih sistema, od kojih oko 140 tenkova, 110 artiljerijskih oružja, više raketnih lansera i preko 30 aviona i helikoptera.

“Uputili smo i pozive predstavnicima vojnog i diplomatskog kora stranih država akreditovanih u ambasadama njihovih zemalja u Belorusiji da posmatraju predstojeće vežbe. Pored toga, predstavnici medija će dobiti akreditaciju za posmatranje aktivne faze vežbi”, rekao je načelnik beloruskog generalštaba.

“Zajedničke strateške vežbe Zapad-2021 su odbrambene prirode i reafirmišu stremljenje Republike Belorusije ka jačanju regionalne bezbednosti i posvećenosti savezničkim obavezama sa Ruskom Federacijom”, dodao je Gulevič.

Scenario manevara Zapad-2021 predviđa eskalaciju međunarodne situacije i potencijalnu agresiju na Rusiju i Belorusiju.

Plan vežbi zasnovan je na scenariju “krizne situacije koja se pojavljuje u sukobu koji izbija i razvija se zbog povećane aktivnosti zabranjenih oružanih bandi, separatističkih i međunarodnih terorističkih organizacija koje uživaju spoljnu podršku”, rekao je Gulevič.2

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://tass.com/defense/1322961 

  2. https://tass.com/defense/1322917 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.