Završen gasovod Severni tok 2, SAD i Ukrajina nezadovoljne

Jens Büttner/dpa/picture alliance

Poslednja cev gasovoda Severni tok 2, koja nosi broj 200.858, zavarena je u Baltičkom moru, nakon čega će cev biti spuštena na morsko dno, izvestio je u ponedeljak Nord Stream 2 AG, projektni operater gasovoda Severni tok.1

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je u ponedeljak da će gasovod Severni tok 2 (ST2) početi sa radom u narednih nekoliko dana.

Očekuje se da će projekat ST2, vredan 11 milijardi dolara, udvostručiti kapacitet postojećeg gasovoda Severni tok preko Baltičkog mora i omogućiti Rusiji da zaobiđe Ukrajinu prilikom dostavljanja gasa Evropi.2

“Severni tok 2 će doprineti ispunjavanju dugoročnih potreba evropskog energetskog tržišta za uvoz gasa, poboljšanju bezbednosti i pouzdanosti snabdevanja i obezbeđivanju gasa pod razumnim ekonomskim uslovima”, istakao je Nord Stream 2 AG.

Projektom Nord Strim 2 predviđena je izgradnja dva gasovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara godišnje od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke.

Završetak izgradnje gasovoda prouzrokovao je nelagodu kod Sjedinjenih Država i Ukrajine, kao njihovog geopolitičkog partnera.

Vašington ne želi da “Moskva koristi energiju kao oružje”, i tražio je uveravanja od Berlina da će “reagovati” ako se ispostavi da je to slučaj.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ocenio je da je projekat “opasno geopolitičko oružje”.

“Ovaj projekat posmatramo isključivo kroz prizmu bezbednosti i smatramo ga opasnim geopolitičkim oružjem Kremlja”, istakao je Zelenski, iako Ukrajina gubi i prihode od tranzitnih taksi koje bi inače naplaćivala da ST2 prelazi preko njene teritorije.3

Podsetimo, radovi na ST2 su bili odlagani upravo usled protisaka i sankcija SAD, kojima ne odgovara da Rusija ostvaruje takav energetski upliv na tržište EU.

Radovi su i obustavljeni u decembru 2019. nakon što je švajcarski Allseas odustao od polaganja cevi zbog mogućih američkih sankcija. U decembru 2020. nastavljena je izgradnja gasovoda.

Ruska državna energetska kompanija Gazprom saopštila je da će, kada projekat bude završen, gasovod početi da snabdeva Nemačku u oktobru.

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://tass.com/economy/1334501 

  2. https://www.reuters.com/world/europe/nord-stream-2-gas-pipeline-start-operating-days-russias-lavrov-2021-09-06/ 

  3. https://www.dw.com/en/nord-stream-2-last-piece-of-gas-pipeline-is-in-place/a-59102040 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.