Kina i Rusija: Za multilateralizam, protiv novog Hladnog rata i lažne demokratije

Kina i Rusija: Za multilateralizam, protiv novog Hladnog rata i lažne demokratije
Xinhua News

Kina je spremna da radi sa Rusijom na održanju multilateralizma i suprotstavljanju “malim krugovima”, “lažnoj demokratiji” i “novom Hladnom ratu”, izjavio je u subotu kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji tokom sastanka u Rimu sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim.

Intenzivni kontakti kineskog predsednika Ši Đinpinga i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina, kao i njihovo učešće u zajedničkim diplomatskim događajima poslednjih meseci, u potpunosti su pokazali međusobnu podršku dve zemlje, rekao je Vang.

Kina je voljna da radi sa Rusijom kako bi u sledećoj fazi napravila dobre pripreme za razmenu na visokom nivou, te kako bi se založila za ubrzan razvoj bilateralnih odnosa, rekao je on.

Vang je dodao da je Kina voljna da radi sa Rusijom na promovisanju izgradnje novog tipa međunarodnih odnosa i zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo, podržava multilateralizam i protivi se “malim krugovima”, “lažnoj demokratiji” i “novom Hladnom ratu”.1

Lavrov je rekao da je Rusija voljna da radi sa Kinom na aktivnoj implementaciji konsenzusa koje su postigla dva šefa država kako bi se postiglo mnoštvo rezultata u saradnji na raznim poljima.

Dve strane su se složile da pojačaju komunikaciju i koordinaciju u multilateralnim okvirima kao što su Ujedinjene nacije i Grupa 20 (G20) i zajednički zaštite norme međunarodnih odnosa i legitimnih prava i interesa dve zemlje kao i da prodube saradnju u okviru bloka BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika).

Obe strane su kategorično osudile uspostavljanje trilateralnog bezbednosnog partnerstva AUKUS-a između Sjedinjenih Država, Britanije i Australije i njihove saradnje na nuklearnim podmornicama.

Dva šefa diplomatije naglasila su da je AUKUS tipična vojna grupa, a pokušaj tri zemlje da formiraju “mali krug” nepopularan je i osuđen na neuspeh zato što je protiv trenda vremena kojem su svojstveni mir, saradnja i razvoj.

Sergej Lavrov i Vang Ji govorili su o “sličnim stavovima o pokušajima nametanja jedinstvenih demokratskih standarda prilagođenih Zapadu i podeli država na ‘prave’ i ‘pogrešne’ demokratije, kao i o bezveznom mešanju u unutrašnje stvari nezavisnih država”.2

“Demokratija je zajednička vrednost čovečanstva i pravo ljudi u svim zemljama, a ne isključiva privilegija nekolicine”, rekao je Vang i dodao da će prisiljavanje drugih zemalja da prihvate jednostrano priznatu takozvanu “demokratiju” samo dovesti do još većih problema.

Tipičan je potez protiv demokratije označiti druge zemlje kao “autoritarne” samo zato što biraju različite puteve za postizanje demokratije, naglasio je Vang.

 

 


  1. http://www.news.cn/english/2021-10/31/c_1310281091.htm 

  2. https://tass.com/politics/1356087 

Leave a Reply

Your email address will not be published.