Kuba je blizu 100% vakcinisanih, broj zaraženih i umrlih od koronavirusa naglo opada

Alexandre Meneghini/Reuters

U borbi protiv koronavirusa Kuba je blizu toga da vakciniše gotovo 100% svoje populacije i to isključivo vakcinama koje su razvijene na Kubi, a dok broj smrtnih slučajeva i broj inficiranih naglo opada kao posledica masovne vakcinacije. Masovna vakcinacija je sprovedena uprkos brutalnim sankcijama Bajdenovog režima, koje ograničavaju pristup Kubi osnovnovnoj medicinskoj opremi uključujući i špriceve.

11 miliona građana Kube dugo je izolovano embargom uvedenom od strane zvaničnog Wašingtona, i izloženo američkoj polititici ekonomske prinude i lišavanja, a koja ima za cilj da izbriše kubansku revoluciju sa političke karte sveta i da potčini narod kube interesima Sjedinjenih Država.

Još tokom septembra ove godine kubanski predsednik Migel Diaz  najavio je u govoru na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija da očekuje da će do kraja godine postići “punu imunizaciju” protiv Kovid-19 sopstvenim vakcinama.

„Očekujemo da ćemo do kraja 2021. postići punu imunizaciju, što će nam omogućiti da napredujemo u borbi protiv novog izbijanja pandemije“, rekao je Diaz.1

Broj inficiranih korona virusom na Kubi se smanjuje, sa brojem od 484 novoinficiranih lica u proseku svakog dana. To je svega 5% od maksimalnog dnevnog proseka prijavljenog 23. avgusta. To jeste svega 29 inficiranih na 100.000 ljudi u proseku za poslednjih 7 dana. 

Kuba je do sada primenila najmanje 26 miliona doza Kovid-19 vakcina. Pod pretpostavkom da su svakoj osobi potrebne 2 doze, to je dovoljno da vakciniše oko 116,7% stanovništva zemlje. A poznato je da je Kuba slala vakcine širom sveta u zemlje poput Vijetnama, Irana, Venecuele i drugih.

Tokom prošle nedelje, Kuba je u proseku davala oko 74.823 doza vakcina dnevno. Tom brzinom, biće potrebno još oko mesec dana do gotovo stoprocentne imunizacije.2

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.nytimes.com/2021/09/23/world/americas/covid-cuba-vaccine.html  

  2. https://graphics.reuters.com/world-coronavirus-tracker-and-maps/countries-and-territories/cuba/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.