EU uvela dodatne sankcije Belorusiji zbog migranata!

Foto: Mikhail Svetlov/Getty Images

U Briselu su ministri spoljnih poslova Evropske unije usvojili nove sankcije Belorusiji.1

Nove sankcije, odobrene u ponedeljak, biće usmerene na „pojedince i subjekte koji organizuju ili doprinose aktivnostima Lukašenkovog režima koje omogućavaju ilegalni prelazak spoljnih granica EU“, navodi Evropska komisija.

Lista onih koji će biti pogođeni zamrzavanjem imovine i zabranom putovanja biće finalizovana narednih dana. Na meti će se verovatno naći dobar deo beloruskih zvaničnika, sirijska avio-kompanija “Cham Wings” koja prevozi migrante, hotel Minsk koji obezbeđuje smeštaj za migrante, kao i aerodrom u beloruskoj prestonici.

Sledeći korak je pravna provera sankcija od strane Evropske komisije, a potom koordinacija sa Britanijom, Kanadom i SAD.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko najavio je da će uzvratiti na nove sankcije prekidom isporuke ruskog gasa Evropskoj uniji,2 ali je ruski predsednik Vladimir Putin odreagovao, rekavši da veruje kako Lukašenko govori u srdžbi, i da će Rusija striktno poštovati svoje ugovore sa Evropom.3

EU je prethodno sankcionisala 166 pojedinaca i 15 kompanija iz Belorusije kroz četiri različite serije sankcija.

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.euronews.com/2021/11/15/eu-ready-to-slap-belarus-with-new-raft-of-sanctions-over-border-crisis  

  2. https://www.euronews.com/2021/11/11/belarus-lukashenko-ponders-cutting-gas-supplies-if-eu-levies-more-sanctions-over-migrants  

  3. https://www.dw.com/en/kremlin-vows-not-to-cut-gas-supplies-to-eu/a-59802396  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.