Kuba: Solidarnost ispred farmako industrije!

EPA-EFE/ERNESTO MASTRASCUSA

Uprkos sankcijama i embargu koje SAD nameće Kubi već šest decenija, ova karipska zemlja je uspela da u potpunosti vakciniše više od 85% svog stanovništva, što je više od većine bogatih zemalja, uključujući EU, Britaniju i SAD koje su uspele da vakcinišu 60-70% svog stanovništva.1 

Najnovija publikacija u indijskom portalu People Dispatch takođe navodi da Kuba pokazuje svoju solidarnost kroz transfer tehnologija i isporuku vakcina zemljama u razvoju, pružajući alternativu hegemoniji velikih farmaceutskih kompanija.2 Većina bogatih zemalja se protivi odricanju od prava na patenate za ključne lekove, vakcine i medicinske proizvode tokom trajanja pandemije.

Kuba je uspela da vakciniše svoj narod uz pomoć domaćih vakcina. Uspešno su razvili pet autohtonih vakcina od kojih su Abdala, Soberana 02 i Soberana Plus odobrene i koriste se. Druge dve – Soberana 01 i Mambisa – još uvek su u toku kliničkih ispitivanja i tek treba da budu odobrene.

Kuba proizvodi svoje vakcine i otvoreno predaje tehnologiju za njihovu proizvodnju, što je u potpunoj suprotnosti sa velikim farmaceutskim kompanijama u razvijenim zemljama, koje odbijaju da dele tehničko znanje.

Istovremeno, kubanski naučnici rade i na prvom prototipu Soberana Plus kao efikasnoj vakcini protiv varijante Omicron.

“Ne samo da je Kuba uspela da vakciniše većinu svog stanovništva, uključujući i decu, ona je takođe počela da šalje ove vakcine u druge zemlje koje su ih odobrile”, navodi se u publikaciji.

Venecuela, Vijetnam3, Iran, Nikaragva, Argentina i Meksiko su među zemljama koje su ili odobrile kubansku vakcinu ili su izrazile interesovanje za to. Nedavno je Meksiko odobrio upotrebu kubanske vakcine Abdala, navodi Peoples Dispatch.

Kuba je takođe u više navrata slala svoje doktore i medicinsko osoblje u razne zemlje sveta radi pomoći u suzbijanju pandemije, posebno u zemljama Afrike, koje su posebno pogođene pandemijom. Do aprila 2020. godine samo su poslali više od 1.200 članova medicinskog osoblja u 22 zemlje sveta.4

 

Liked it? Take a second to support Nenad Pekez on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://princip.info/2021/12/21/kuba-u-svetskom-vrhu-po-broju-vakcinisanih/  

  2. https://peoplesdispatch.org/2022/01/10/cuba-shows-an-alternative-to-big-pharma-hegemony-through-global-solidarity/  

  3. https://princip.info/2021/09/18/kubanska-vakcina-abdala-odobrena-u-vijetnamu/  

  4. https://www.neweurope.eu/article/cuba-sends-doctors-to-south-africa-to-help-fight-coronavirus/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.