U bombardovanju Jemena ubijeno najmanje 70 civila

Khaled Abdullah/Reuters

Najmanje 70 ljudi je poginulo, a više od 130 povređeno kada je u vazdušnom napadu pogođen pritvorski centar u Jemenu, saopštila je u petak organizacija Lekari bez granica (MSF).  1

Vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom i podržana uz podršku Sjedinjenih država nastavlja sa sve intenzivnijim bombardovanjem Jemena. U vazdušnim napadima u petak pogođena je i zgrada telekomunikacija u strateškom lučkom gradu Hodejdi, uzrokujući nestanak interneta širom zemlje, navodi „NetBlocks“, organizacija koja prati prekide u mreži. Najmanje troje dece je ubijeno u tom napadu, saopštili su iz „Save the Children“ organizacije.

Norveški savet za izbeglice saopštio je da će nestanak interneta uticati na isporuku neophodne pomoći u ratom razorenom Jemenu, a u kome je isporuka humanitarne pomoći već otežana zbog ratnih dejstava kao i obstrukcija od strane vojne koalicije predvođene Saudijskom Arabijom.

Pobunjenički pokret Huti koje podržava Iran, i koji kontrolišu veći deo Jemena, okrivili su za napade koaliciju predvođenu Saudijskom Arabijom.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima pokrenula je ofanzivu 2015. kako bi obnovila zvaničnu vladu Jemena, nakon što su je zbacili Huti. Koalicija je intenzivirala svoje napade nakon napada raketama i bespilotnim letelicama na glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata Abu Dabi početkom prošle nedelje.2

 

Liked it? Take a second to support Jelena Ilić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.aljazeera.com/news/2022/1/21/several-killed-in-airstrike-on-yemen-prison  

  2. https://edition.cnn.com/2022/01/21/middleeast/yemen-detention-strike-internet-outage-intl/index.html  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.